facebook

У грудні 2022 року українці придбали 1,876 млрд доларів, встановивши рекорд купівлі американської валюти. Більшу частину суми – 1,425 млрд доларів – становила готівка. Аналітики спрогнозували, що попит найближчим часом зросте, що вплине на ситуацію на валютному ринку.

Як інформує “biz.today.ua”, про це повідомили у звіті Національного банку України. В обмінниках продали 1,411 млрд доларів.

Економічний експерт Данило Монін повідомив, що зростання купівлі валюти пов’язане з такими причинами:

– покупка долара перед поїздками за кордон;

– купівля валюти в очікуванні девальвації гривні, закладеної на держбюджет-2023 – до 45,8 грн/долар до кінця року;

– методикою підрахунку Нацбанку, коли списання грошей із гривневих карток та торговельні операції мільйонів українців за кордоном у статистиці рахується як купівля валюти.

Монін зазначив, що у січні очікується ще одна причина зростання купівлі доларів — витрати державного бюджету становитимуть близько 500 млрд грн, або понад 10% ВВП.

Їхня частина обов’язково буде спрямована на валютний ринок, що може спровокувати підвищення курсу.

Загалом за минулий рік в Україні продали валюти на 14 461,4 млн доларів, а купили на 15 341,5 млн доларів.

За даними НБУ, за сім місяців військового 2022 року суми на рахунках українців змінилися: доларів поменшало, а гривні більше.

Станом на 1 жовтня на валютних рахунках у банках було розміщено 8,57 млн доларів, а на гривневих – 548,8 млрд грн.

Як відомо, після початку повномасштабної війни та зупинки авіасполучення валюта доставляється в Україну наземним транспортом, а не літаками, як раніше.

Джерело.