facebook

Наразі в Україні триває мобілізація. Саме тому наприкінці червня 2022 року українські нардепи запропонували призивати на службу в армію людей з інвалідністю. Однак лише за їхньої згоди.

Відповідний законопроєкт з’явився на сайті Верховної Ради України, пишуть ПроГроші.

Чи можуть мобілізувати людей з інвалідністю ІІІ групи

Відповідно до статті 23 Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

визнані в установленому порядку особами з інвалідністю; відповідно до висновку військово-лікарської комісії, тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

У цій статті закону чітко не вказано групу інвалідності, відповідно, люди з інвалідністю не підлягають мобілізації. Проте, відповідно до частини другої статті 23, особи з інвалідністю у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

Таким чином, людей з інвалідністю ІІІ групи можуть мобілізувати за їхньою згодою.

Чи будуть мобілізувати людей з інвалідністю ІІІ групи

Адвокат Іван Ліберман зазначає, що ІІІ група – це легка інвалідність, тобто, це легкі розлади здоров’я, з якими людина може воювати, пишуть Факти ICTV.

“Крім того, брати участь у бойових діях можна у різний спосіб. Можна підносити боєприпаси, копати траншеї чи готувати їжу тощо. Тобто служба у війську ЗСУ може бути абсолютно різною, так звана альтернативна служба”, – каже адвокат.

Мобілізувати таких людей можуть лише після ретельного медогляду.

Чи посилять мобілізацію у 2023 році

Це можливо, якщо на фронті відбудуться якісь дуже різкі зміни. Але станом на зараз військово-політичне керівництво України не повідомляло про подібні зміни, крім того, рішення щодо посилення мобілізації приймає президент України, зокрема він:

здійснює загальне керівництво у сфері мобілізаційної підготовки та мобілізації держави; визначає мету, завдання, вид, обсяги, порядок і строки проведення мобілізаційної підготовки та мобілізації.

Мобілізаційні потреби залежні від декількох факторів. Потребу розраховують самі військові. Питання стосовно мобілізації впорядковані Законом “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” та Конституцією України.

Джерело.