facebook

Ви часто ішли в суперамркет за чимось одним, а приносили додому повні пакети продуктів, які не планували купувати?

Про те, як обрати поживні та нешкідливі продукти, створювати розумний список покупок і зробити запаси, пишуть у Healthline.

Підготовка до походу в магазин

Експерти заявляють, що ті люди, які ходять у магазин без списку роблять велику помилку. Саме список убезпечить від лишніх покупок. Окрім того, дослідження показують, що списки продуктів здатні вплинути на більш здоровий вибір під час покупок.

Що містить список покупок “здорових” продуктів?

Збалансоване харчування передбачає цільнозернові, а також насичені поживними речовинами продукти. Мова йде про овочі, фрукти, рибу, яйця, бобові та горіхи. Саме їм слід надати перевагу у вашому списку.

Замість списку в магазин можна взяти щотижневе меню. У ньому можна перерахувати, які інгредієнти вам потрібні для приготування страв на наступний тиждень.
Та перед тим, як йти до магазину, необхідно зробити інвентаризацію кухонних шаф, комор та холодильника. Розібратися, що у вас є, а що потрібно закупити.
З часом вам доведеться частіше купувати лише свіжі продукти, такі як фрукти, овочі, молочка, а продукти, які можна заморозити чи зберігати в сухому місці – рідше. Наприклад, горіхи, борошно, рис, овес, гречку, макарони, оцет, соняшникову олію можна зберігати в коморі або в шафах. Не завадить запастися різноманітними спеціями.
Якщо ви любити випічку, на кухні обов’язково мають бути дріжджі, розпушувач для тіста, харчова сода, мед, желатин, какао-порошок та ванільний цукор.

З овочів вдома можна зберігати картоплю, цибулю, моркву, буряк та часник. Взимку можуть допомогти заморожені фрукти та овочі: вишні, шпинат, журавлина, броколі тощо.

Не ходіть в магазин голодним
На жаль, більшість продуктових магазинів не створені для заохочення до здорового харчування. Супермаркети влаштовують розпродажі, встановлюють знижки та виставляють на найкращі місця апетитні, яскраві, але далеко назавжди корисні продукти та готові страви. Якщо людина йде в магазин голодною, у неї більше шансів купити те, що їй не потрібно.

Як читати етикетки
Перед тим, як купити упакований продукт, варто почитати, що написано на етикетці, а саме які інгредієнти входять до складу.Якщо перші кілька інгредієнтів – це підсолоджувач, рафіновані зерна або високооброблена олія, цей продукт наряд чи можна назвати здоровим.
Але найбільше уваги треба приділяти вмісту цукру в харчовому продукті.
Споживання занадто великої кількості доданого цукру може збільшити ризик серцевих захворювань та діабету 2 типу.

 

Джерело.