facebook

Багато українців працюють і навчаються дистанційно, тому постійно потребують доступу до інтернету, який зазвичай зникає разом із електроенергією. Стали відомі альтернативні способи на зв’язку.

Мобільна точка доступу (хот-спот)

Смартфони дозволяють створити власну точку доступу до WiFi, до якої можна підключити ноутбук чи планшет. Якщо ваш мобільний оператор не працює, слід скористатися національним роумінгом.

Резервне харчування комутатора

Найчастіше в багатоквартирних будинках домашній інтернет встановлений так: обладнання провайдера – оптоволоконний кабель до комутатора провайдера в підвалі або на технічному поверсі з живленням 220V – кабель “кручена пара” в кожну квартиру.

Коли в будинку відключають електроенергію, комутатор перестає працювати, проте його можна “оживити” за допомогою безперебійного живлення та акумулятора.

У той же час частина провайдерів самостійно забезпечує резервне харчування комутаторів, і це можна перевірити: потрібно вийняти інтернет-кабель з WiFi-роутера і вставити його в ноутбук. Деякі ноутбуки зможуть створити точку доступу в інтернет, а також можна зробити резервне живлення роутера за допомогою акумулятора або повербанка та інвертора.

PON-підключення

Технологія Passive Optical Network (PON) створена для того, щоб проводити інтернет-кабель провайдери в квартири без комутаторів: окремий оптичний кабель потрібно провести в квартиру, купити абонентський термінал, що вміє конвертувати оптику в круту пару, і забезпечити резервне харчування терміналу. Однак PON-підключення– це не гарантія постійного живлення обладнання самого провайдера.

Портативні 4G-роутери (модеми)

Такі пристрої дозволяють роздавати інтернет одного з мобільних операторів протягом кількох годин за допомогою вбудованого акумулятора, який час від часу слід заряджати від розетки або повербанку.

ADSL-інтернет від Укртелеком

Асиметрична цифрова абонентська лінія (ADSL) дає можливість передавати інтернет-сигнал без проміжних пристроїв за допомогою мідної телефонної лінії як у квартирах, так і в приватних будинках, оскільки фактично всі найважливіші інтернет-вузли Укртелекому обладнані резервними джерелами живлення.

Для підключення ADSL ще потрібно забезпечити резервне джерело живлення маршрутизатора із DSL-роз’ємом.

Джерело.