facebook

У 2023 році Україну ймовірно чекає погіршення ВВП, а долар перетне позначку у 42 гривні. Що впливатиме на це, читайте у тексті.

Як інформує “24”, за прогнозом від Dragon Capital, в Україні погіршиться ВВП цього року на 2%, а наступного впаде до 5%.

На таке падіння впливатиме ситуація з енергосистемою України. Адже обстріли, ймовірно, надалі продовжуватимуться, а зростання попиту на електроенергію взимку змусить збільшувати масштаб та тривалість відключень електроенергії взимку.

Зважаючи на пошкодження виробничих потужностей та руйнування логістичних ланцюжків, темпи початкового поствоєнного економічного відновлення будуть помірними й недостатніми, щоб компенсувати економічні втрати на початку 2023 року, спричинені атаками на енергетичну інфраструктуру,– йдеться у повідомленні.

А що буде з доларом

На офіційний курс вплине зростання золотовалютних резервів НБУ. Прогнозується, що зростуть з 25,5 мільярда доларів на кінець жовтня до 27 мільярдів до кінця цього року.

Це дозволить НБУ тримати офіційний курс гривні до долара на поточному рівні 36,57 гривні до кінця третього кварталу 2023 року, коли очікуване завершення гарячої фази війни дасть змогу розпочати повернення до гнучкого курсоутворення та інфляційного таргетування,— зауважують у звіті.

За даними “Мінфіну”, готівковий долар в банках України можна купити в середньому за 40 гривень, а продати за 40,50 гривні.

В обмінниках купують долар США в середньому за 40 гривень, а продають – за 40,40 гривні, за даними finance.ua.

На чорному ринку купівля долара в середньому на рівні 40,25 гривні, а продаж – 40,40 гривні.

Джерело.