facebook

16 жовтня завершився G20 на Балі і головною інтригою було, яким буде спільне комюніке за підсумками дводенної зустрічі «Великої двадцятки».

Редакція розкаже чи збулись очікування України від саміту.

У Центрі протидії дезінформації при РНБО України зазначили, що як і очікувалось, у підсумковій декларації, текст якої 16 листопада опубліковано на офіційному сайті саміту, лідери країн G20 засуджують російську агресію щодо України та вимагають її беззастережного припинення. Наголошено, що війна в Україні завдає величезних людських страждань, а також є джерелом економічних та гуманітарних проблем у світі.

Зокрема, в підсумковому документі зазначено:

  • Більшість лідерів G20 вимагають повного та беззастережного виведення військ рф з території України, а також припинення всіх видів шантажу — ядерного, енергетичного і продовольчого.
  • G20 схвалює укладення при посередництві ООН і Туреччини Угоди про безпечний експорт продовольства та добрив з українських портів в Чорному морі.

У своїх виступах на полях саміту лідери «двадцятки» зазначили:

  • Канцлер Німеччини О.Шольц: «Зовсім неприпустимо, щоб путін продовжував свою війну в Україні та повітряні удари».
  • Глава Єврокомісії У. фон дер Ляйєн нагадала, що розв’язана росією війна «не лише невиправдана, не спровокована та незаконна, вона завдає величезних страждань Україні.
  • Турецький президент Р.Ердоган застеріг світ від ізоляції країни-окупанта рф і заявив, що знову поговорить із Путіним, бо «шлях до миру проходить через діалог».
  • Учасники «Великої двадцятки» засудили масований ракетний удар росії по Україні 15 листопада.
  • Лідери Канади, Європейської комісії, Європейської ради, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Нідерландів, Іспанії, Сполученого Королівства та Сполучених Штатів зустрілися на полях саміту G20 та опублікували заяву, де засуджуються «варварські ракетні атаки, що росія здійснила по українських містах та цивільній інфраструктурі».
  • Координатор стратегічних комунікацій Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі заявив, що світ поважає позицію Зеленського та всього українського народу, а Сполучені Штати і надалі підтримуватимуть український народ і надаватимуть необхідне озброєння для зміцнення позицій України.
  • Президент Європейської ради Ш.Мішель заявив, що «єдиний найкращий спосіб подолати гостру продовольчу та енергетичну кризу, – щоб росія припинила цю безглузду війну та поважала статут ООН».
  • Глава Світової організації торгівлі (СОТ) Н.Оконджо-Івеала попередила, що через війну росії проти України низка великих економік зіткнулася з реальним ризиком сповзання в рецесію і зростання цін на продукти харчування та паливо.
  • Прем’єр Великої Британії Р.Сунак пообіцяв розширити підтримку України і заявив, що режим путіна «почує хор глобальної опозиції війні».
  • Індія хоча і висловила підтримку територіальної цілісності України та рішучість в неприпустимості застосування ядерної зброї і мирному врегулюванні російсько-українського конфлікту, але утрималась від прямого засудження рф.
  • Найбільш неоднозначним гравцем на саміті став Китай. Так, незважаючи на те, що росія неодноразово використовувала «ядерну» риторику для погроз у контексті війни в Україні, міністр закордонних справ Китаю В.Йї після зустрічі з Лавровим на полях саміту заявив про «раціональну та відповідальну» позицію росії щодо ядерної війни, готовність росії відновити реалізацію Чорноморської зернової ініціативи та відкритість до «переговорів і діалогу».

Події під час форуму яскраво проілюстрували, як з початку війни змінилось ставлення до росії. Ще за тиждень до початку світові лідери повідомили, що не візьмуть участь в офіційному «сімейному фото» під час зустрічі на саміті G20 через загальний дискомфорт у зв’язку з присутністю на саміті росії. Вже звичною для росіян стала і дипломатична ізольованість лаврова, який мав мінімум зустрічей (лише з главою МЗС Китаю, генсеком ООН та послом Індії в рф). Щоправда, глава МЗС рф вихвалявся «короткими бесідами» з президентом Франції Е.Макроном та главою уряду Німеччини О.Шольцем, втім, ані німецька, ні французька сторони цього не підтвердили. Саміт показав, що навіть союзники не наважуються на відкриту підтримку намірів москви продовжувати війну в Україні, яка призвела до зростання цін на продовольство та енергоносії у світі та відродила загрозу ядерної війни.

Таким чином, загальний зміст підсумкового комюніке G20 підкреслює наростаючу міжнародну ізоляцію російської влади. При цьому у документі визнаються різні погляди на агресію в Україні. Зокрема, у проекті декларації саміту G20 подано як Західні, так і російські оцінки ситуації навколо України, які витримані в традиційних кремлівських наративах та звинувачують G20 в намаганні політизувати підсумкову декларацію саміту та від імені «двадцятки» засудити дії рф в Україні.

Найважливішим результатом зустрічі лідерів найбільших економік світу G20 в Індонезії стало підтвердження спільної позиції Європи щодо України, що незважаючи на певну напруженість між членами G20, путінська росія залишається під дипломатичним тиском і не має сильних союзників з підтримки агресії проти України.

Джерело.