facebook

Від початку широкомасштабного вторгнення деякі українці були змушені залишити власні домівки. Під час дії воєнного стану українцям дещо спростили умови перетину державного кордону. Редакція розкаже, які документи для перетину кордону з тваринами необхідні зараз.

Якщо ви вивозите тварину за кордон, на неї слід мати ветеринарний паспорт міжнародного зразка (номерний).

Такий паспорт має містити таку інформацію:

  • позначку про комплексну вакцинацію проти вірусних хвороб. Остання вакцинація повинна бути проведена не пізніше 30 днів і не раніше 1 року до дати від’їзду;
  • фото тварини до досягнення нею 1 року;
  • позначку про чипування із зазначенням дати чипування та локалізації мікрочипа;
  • інформацію про вакцинацію проти сказу (назва вакцини, підпис, печатка, дата);
  • інформацію про обробки проти екто- і ендопаразитів (проти бліх і глистів).

Також з собою потрібно мати:

  • міжнародний ветеринарний сертифікат на тварину;
  • довідку про те, що ваш улюбленець не представляє племінної цінності.

Також тварина повинна мати ідентифікацію клеймом або мікрочипом. Крім того, мікрочип повинен відповідати стандартам ISO 11784, ISO 11785.

Проте 14 березня 2022 року Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів опублікувала Тимчасову процедуру щодо переміщення домашніх тварин до ЄС (Польща, Словаччина, Румунія та Угорщина) під час війни в Україні.

Згідно з цією процедурою тварина може не відповідати стандартним вимогам (чип, паспорт, щеплення, тести).

Але коли ви прибудете в країну призначення, вам доведеться заповнити декларацію на тварину, повідомити інформацію про місця перебування відповідному повітовому (районному) ветеринарному лікарю, а також зробити необхідні ветеринарні процедури у місці перебування (чипування, вакцинацію проти сказу, дослідження для визначення титру антитіл до збудника сказу).

Джерело.