facebook

Громадянам, які втратили роботу і залишилися без доходу під час війни, покладено субсидію на оплату комуналки. У Мінсоцполітики надали роз’яснення.

Стало відомо, що громадянам, які втратили роботу і залишилися без доходу під час війни, покладено субсидію на оплату комуналки. Але при цьому не всі, хто не має роботи, можуть претендувати на допомогу від держави.

Багато українців, які до війни обходилися при оплаті житлово-комунальних послуг без допомоги держави, зараз потребували її. Хтось був звільнений з роботи на початку чи під час війни. Когось відправили у тривалу відпустку без утримання, а комусь різко зрізали зарплатню. Усі ці люди мають право на допомогу держави.

Громадянам, які втратили роботу під час війни, субсидія може бути надана у будь-який час, навіть якщо вони звернуться за допомогою у середині опалювального сезону.

Але при цьому потрібно знати, що навіть у разі втрати роботи людині можуть відмовити у субсидії. Відмовлять у державній допомозі у таких випадках:

якщо інші члени домогосподарства працюють і якщо плата за комуналку не перевищує 15% від місячного доходу сім’ї.
якщо безробітний не має жодного офіційного доходу, за нього не сплачується ЄСВ, і він не стоїть на обліку у службі зайнятості.

У той же час, люди, які були звільнені з роботи під час війни, отримують право на субсидію. Причому за основу розрахунку субсидії, за якою вони звернулися перед опалювальним сезоном або під час його, береться заробіток не за останні місяці, а за 1-2 квартал 2022 року.

“За житловою субсидією людина може звернутися у будь-який період року, якщо вона не в змозі оплачувати житлово-комунальні послуги. Для розрахунку житлової субсидії з початку опалювального сезону (жовтень) враховується дохід осіб за І — ІІ квартали”, — повідомили у Мінсоцполітики.

 

На допомогу держави може також розраховувати безробітний, який протягом періоду, за який обліковуються доходи, хоча б місяць перебував на обліку як безробітний.

При цьому, якщо людина втратила роботу під час війни, стала на облік у ЦЗ і отримує допомогу з безробіття, то при розрахунку бсидії у неї замість зарплати враховуватимуть допомогу з безробіття.

Джерело.