facebook

Дохід громадянства (Reddito di cittadinanza в Італії) є заходом, призначеним для фінансової підтримки осіб, які потребують допомоги.

Цей захід соціальної підтримки було введено в Італії три роки тому. У ці дні Італія оцінює його ефективність.
Серед іншого у поле зору Наукового комітету з оцінки доходу громадянства потрапив параметр, який дискримінує іноземців.

На даний час, для отримання доходу громадянства потрібно мати 10 років проживання в Італії, з яких останні два – безперервно.

У Звіті, представленому 9 листопада, такий реквізит визнано таким, що суттєво обмежує можливість іммігрантів отримати цю соціальну допомогу, а отже – дискримінаційним, по відношенні до іноземних громадян.

Вимога 10-річної резиденції не передбачені в жодній іншій державі. Тому, завдяки цьому реквізиту, в Італії діють найсуворіші вимоги, у порівнянні з іншими країнами в ЄС.

Крім того, ця вимога не відповідає європейським директивам про доступ до заходів соціального захисту.

Такі суворі вимоги залишають без допомоги сім’ї та осіб, у тому числі неповнолітніх, ризикуючи погіршенням їхнього становища.

Зважаючи на це, Науковий комітет запропонував зменшити вимогу терміну проживання в Італії, необхідний для отримання доходу громадянства, до 5 років.

На що, в цій ситуації можуть розраховувати українці?

У випадку введення змін у дію, українці, які набули італійське громадянство, а також ті, хто мають 5-річну італійську резиденцію та відповідатимуть іншим параметрам, зможуть подати заяву на отримання державної субсидії reddito di cittadinanza в Італії.

Детальніше читайте тут:

Leggi l’Introduzione alla Relazione del Comitato Scientifico

Scarica la Relazione del Comitato Scientifico

Vai alle Dieci proposte per migliorare il Reddito di Cittadinanza

Джерело Integrazione Migranti – Ministero del Lavoro e delle Politiche Sociali

 

Джерело.