facebook

Лідер країни-терориста росії володимир путін оголосив про запровадження на тимчасово окупованих територіях так званого «воєнного стану». Про те, що це абсолютно нікчемне й незаконне рішення, – не варто навіть говорити.

Редакція розкаже для чого путін ввів «воєнний стан» на окупованих територіях, і чи змінить це щось для України.

Зазначимо, що в тимчасово окупованих містах, як і на території всієї України, воєнний стан діє від 24 лютого, коли росія почала повномасштабне вторгнення. Його запровадила Верховна Рада України.

19 жовтня рада безпеки рф з подачі кремля запровадила свій «воєнний стан» у Луганській, Донецькій, Херсонській і Запорізькій областях. Але знову, є один важливий нюанс: всі путінські укази щодо території України – незаконні.

Поразка на полі боя

Одна із основних причин такого рішення є поразки окупаційних військ на полі бою, передусім на правобережжі Херсонщини.

Через це на окупованих територіях почалася паніка серед колобарантів. Вже 19 жовтня окупаційна влада розпочала так звану “евакуацію” на лівий берег Дніпра. Охочих виїхати з Херсона збирають у Херсонському річпорту і катерами перевозять до Олешок і Голої Пристані. Про це розповів нашим колегам Суспільному директор Причорноморського центру політичних і соціальних досліджень Олександр Мошнягул.

Під час здійснення евакуації і оголошення «воєнного стану» місцеве населення залякують наступом ЗСУ. Останнього треба боятися саме колоборантам, бо їх чекає покарання згідно чинного законодавства України. Щодо залякування місцевого населення зокрема повідомляли у Центрі протидії дезінформації при РНБО України. За їх даними жителям Херсона надходять sms про нібито підготовку Силами оборони України до масованих обстрілів міста.

«Уважаемые жители! Срочно эвакуируйтесь. Будут обстрелы жилых кварталов ВСУ…»

При цьому охочих виїхати — небагато, говорить перший заступник голови облради Юрій Соболевський. У себе в телеграмі він виставив фото з херсонського річпорту.

Першими вивозять тих, хто співпрацює з окупантами. Про це заявив так званий “голова Херсонської ВЦА” Сальдо. Також він повідомив, що всі органи окупаційної влади вже переїхали на лівий берег Дніпра.

Ми в свою чергу застерігаємо, що підготовки Силами оборони України до масованих обстрілів міста не відповідає дійсності.

Провакативним повідомленням населенню окопованих територій передувало заява командувача армії рф с.суровікіна. Він стверджував про нібито підготовку ракетного удару ЗСУ по Херсону та греблі Каховської ГЕС, через що з міста будуть «евакуювати» населення. Останнє вони і почали робити прибігаючи до залякування.

Водночас Віталій Кім повідомив, що «росіяни, ймовірно, готуються бити по Херсону… Не здивуємося, якщо вони обстріляють натовпи людей, а також житлові квартали, щоб звинуватити в цьому ЗСУ.

Ця дезінформація спрямована на те, щоб посіяти паніку та депортувати під виглядом «евакуації» якомога більше українців.

Відмітимо, що ЗСУ ніколи не проводили прицільних обстрілів цивільного населення і тим паче не попереджали про свої плани окупантів.

«Узаконення» путінських воєнних злочинів в Україні

Так званим указом про «воєнний стан» путін хоче «узаконити» свої воєнні злочини в Україні – примусову мобілізацію українців; пограбування під виглядом вилучення майна «для потреб оборони»; вивезення обладнання підприємств на територію рф під виглядом «евакуації»; депортацію.

Усі ці злочини рф вчиняла і раніше, тому рішення москви принципово нічого не змінює.

Примусова мобілізація/могилізація

Для прискорення процесу мобілізації/могилізації путін ввів й так звану «територіальну оборону». Тому мешканці тимчасово окупованих територій, а особливо чоловіки призовного віку, зараз в небезпеці. Їх можуть силоміць забрати до армії рф.

Робіть все, аби уникнути цього:

  • При першій можливості виїжджайте на підконтрольну Україні територію;
  • Якщо такої можливості немає, – переховуйтеся, аби вас не забрали до ворожого війська;
  • Якщо вже станеться така біда, що вас примусово мобілізують, саботуйте накази й при першій можливості переходьте на бік України.

Найіронічніше у цій ситуації те, що пропаганда рф потрапила у власну пастку – понад пів року чекісти карали людей за слово «війна», а тепер самі ж оголосили «воєнний стан».

Збройні Сили України не цікавлять заяви ані керівництва рф, ані колаборантів. Наші військові роблять свою роботу – продовжують звільняти Україну від російських загарбників.

Джерело.