facebook

Поляки, які приймали українців у своїх домівках, все частіше відмовляються від участі в цій програмі допомоги.

Ні для кого не є секретом, що Польща однією з перших простягла руку допомоги, коли над Україною нависла загроза знищення. Так, за останніми даними, у Польщі перебувають 1,3 мільйона українців, які втекли від війни в Україні. І для них актуальним є питання з житлом.
Поляки, які брали українців у своїх будинках, все частіше відмовляються від участі у цій програмі допомоги. Через це біженці можуть залишитися без даху над головою, попереджають правозахисники.
Чого чекати на українців у Польщі, розповідає на ukrayina.pl.

Чого чекати на українців у Польщі, розповідає на ukrayina.pl.
За останніми даними Агентства ООН у справах біженців, близько півтора мільйона українців оформили у Польщі статус тимчасового захисту від початку війни.
У перші 4 місяці з дати прибуття українцям надавали житло з харчуванням як у польських сім’ях, так і в приватних пансіонатах, літніх таборах та готелях. За це держава компенсувала 40 злотих (близько 300 гривень) за особу на добу.

Наразі охочих надати притулок українським біженцям дедалі менше — на настрої поляків впливає інфляція та зниження рівня життя.
«Згідно з сигналами, що поступають до мене, багато людей, які вирішили прийняти біженців війни відразу після прибуття в нашу країну, незабаром не зможуть продовжувати надавати їм допомогу через брак фінансів», — написав у листі до прем’єр-міністра Матеуша Моравецького польський Уповноважений з прав людини Марцін Вінчек.

За його словами, поляки не можуть продовжувати допомагати через витрати. Останнім часом фінансове становище багатьох людей погіршується через зростання цін та значне збільшення витрат на утримання житла. Ці фактори незабаром можуть призвести до бездомності багатьох біженців.
Влада пропонує вирішувати це питання, шукаючи вільне житло в регіонах. Наприклад, порожні будинки ремонтуватимуть і приводитимуть у житловий стан, створять запас квартир для оренди з невикористаного приватного житла або муніципальних приміщень.

У колективних місцях проживання біженців планують запровадити 50% оплату за тривале перебування. Це рішення може набути чинності вже у листопаді.

 

Джерело.