facebook

Ринок оренди жила в Україні починає відновлюватися, а це означає, що вже дуже скоро підстрибнуть ціни на винайняті квартири. Від початку війни ті спершу обвалилися на 3-4 тис. грн, а далі середня ціна зросла приблизно на 2 тис. грн за бюджетну “однушку” в столиці.

Як інформує “OBOZREVATEL”, в Україні з початком осені трохи подорожчала оренда квартир.

Зростання сягнуло близько 10%, експерти прогнозували такі зміни ще наприкінці серпня.

Щороку у вересні збільшується кількість студентів, активізується ринок праці. Це призводить до зростання попиту на нерухомість у великих містах.

Цього року ситуація змінилася: досі до столиці не повернулася значна частина біженців.

Окрім того, частина шкіл працює онлайн (через відсутність бомбосховищ), тому школярі разом із сім’ями можуть перебувати в інших населених пунктах, ближче до західного кордону чи навіть у ЄС.

“Цього року все по-іншому. Немає припливу клієнтів, але пожвавлення на ринку є. Воно пов’язане не з осінню, а із загальною ситуацією в країні. Київ відновлюється, люди повертаються. Приїжджають із тимчасово окупованих територій. Попит зростає від місяця до місяця, ми і в серпні це бачили”, – пояснює представник Асоціації фахівців нерухомості Едуард Бразас.

Згідно з останніми даними великих агентств нерухомості й кадрових порталів, “однушка” неподалік станції метро в Києві коштує близько 7,2 тис. грн. На початку повномасштабної війни ціна була на рівні 5,5 тис. грн, а ще у січні – близько 8 тис. грн.

Причин зростання цін кілька:

ринок поступово стабілізується (про відновлення говорити рано), збільшується попит;

загальний рівень інфляції 2022-го зросте щонайменше на 30%.

Традиційно найдорожче квартири коштують у Печерському та Шевченківському районах Києва (центр).

Там житло з ремонтом може коштувати близько 16,5 тис. грн. Найменше орендодавці просять за оренду в Деснянському та Святошинському районах (удвічі менше, ніж у центрі столиці).

Ціни, ймовірно, більше у 2022-му не зростатимуть

Опитані рієлтори вважають, що найближчим часом ціни на оренду нерухомості не зростатимуть. Це пов’язано з тим, що зазвичай в опалювальний сезон орендодавці не підвищують вартість житла. Крім того, у цей період намагаються якнайшвидше здати в оренду квартири (щоб за опалення платили орендарі).

Такий прогноз також відповідає і традиційним оцінкам: протягом року значний перегляд цін відбувається двічі: наприкінці літа – на початку осені та після опалювального сезону. Збільшилася також кількість оголошень про здавання повністю “порожніх” квартир (без техніки та меблів). Таке житло може бути на 30% дешевшим.

“Купувала квартиру в новобудові, потім заплатила за ремонт забудовнику. Зараз ось хочу здавати в оренду: а треба для цього меблі й техніку купувати. За скільки я здам квартиру, в якій навіть плити немає? Це щонайменше мені потрібно 50 тис. грн зараз взяти й витратити на всі ці меблі й техніку.

Навіть якщо найдешевші. А потім я за 12 тис. буду її здавати. Мені таке не підходить, краще я сама платитиму за опалення і намагатимуся продати квартиру в цей період. Продаю за 65 тис. доларів, це недорого”, – розповідає власниця двокімнатної квартири площею 51 кв. м у Вишневому неподалік Києва.

Ситуація може змінитися будь-якої миті

Після кожного ракетного влучання по столиці частина угод традиційно скасовується, розповідає рієлторка Юлія Смирнова. Хтось ухвалює рішення виїхати в безпечніші населені пункти, інші – відмовляються від рішення повернутися до столиці.

Як розвиватиметься ринок у такій ситуації, рієлтори спрогнозувати не можуть. Якщо ситуація залишатиметься стабільною, ракетних ударів по Києву не буде, а ЗСУ продовжать успішно звільняти територію, ймовірно, поступово стабілізуватиметься і ринок нерухомості.

При цьому перемога у війні може значно пришвидшити цей процес. Але у будь-якому разі для того, щоб повернутися на рівень до лютого 2022-го, знадобляться роки. Падіння економіки, скорочення рівня доходів українців, мільйони біженців, знищені підприємства тощо – все це значно вдарило по купівельній спроможності українців.

Немає коштів ні на те, щоб платити більше за оренду, ні на те, щоб купувати дорогі квартири. Тому зростання цін ще довго стримуватиме низька купівельна спроможність.

Джерело.