facebook

Петро Черник розповів, у чому різниця тактичної і стратегічної ядерної зброї, якою нас шантажує Росія.

Росія лякає світ застосуванням різних видів ядерної зброї.

У чому різниця стратегічної і тактичної ядерної зброї, розповів військовий експерт Петро Черник в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

“Що таке ядерна зброя, в першу чергу, у Російської Федерації? У стратегічному сенсі – все, що може бути запущено з моря, в першу чергу, з ракетних атомних носіїв, яких у них (у РФ – ред.) близько п’яти класів, близько 28 робочих машин із сумарним залпом десь до 200 ракет. Далі – шахтні пускові установки, їх близько 74 так званих Р-36М2 “Воєвода”. От саме ці машини заточені на те, щоб завдавати удари конкретно по Сполучених Штатах Америки через заходження в космос, а також рухомі автомобілі РС-24 “Ярс”, “Тополь-М” – доволі серйозні машини. Оце стратегічна ядерна зброя”, – пояснив експерт.

Також Петро Черник розповів про різновиди тактичної зброї.

“Що таке тактична ядерна зброя в нашому розумінні? Це, в першу чергу, ракети, які можуть бути запущені по Україні з авіаційної компоненти. Ми вже всі про них знаємо. Це і сумнозвісні “Калібри”, це і сумнозвісні Х-101, це і сумнозвісні найнебезпечніші “Кинджали” – гіперзвукові ракети. Кожна з них може мати певну ядерну боєголовку. Скажімо, Х-101 — її кілотоннаж обчислюється від 300 кілотонн до 1 мегатонни”, – розповідає він.

Петро Черник нагадав про Хіросіму і Нагасакі і підкреслив, що тоді кілотоннаж був всього в межах 10 кілотонн.

“От, на мій погляд, саме оця зброя є для нас найнебезпечнішою. І котрусь із цих ракет можуть спорядити ядерною боєголовкою і запустити в бік України”, – зазначив він.

Військовий експерт також пояснив, що є така дуже цікава боєголовка, яка називається нейтронна бомба, і хоча вона не має таких потужних фізичних уражень, як ударна хвиля, але має неймовірно великий радіаційний фон, і найголовніше – електромагнітний імпульс, який умовно у 100 км може вимкнути абсолютно всю електрику.

“А насправді, тактична ядерна зброя – це снаряди, які мають кілотоннаж у межах до 2,5 кілотонн. До таких артилерійських установок, як 2С4 “Тюльпан”, реактивний міномет із дальністю стрільби до 20 км, а також уніфіковані 152-міліметрові снаряди до звичайних артилерійських установок таких, як Д-20, 2С3 “Акація” та 2С5 “Гіацинт-С”, – підсумував він.

 

 

Джерело.