facebook

Загострення ситуації з нелегальними мігрантами, які намагаються прорватися до країн ЄС через Польщу, може стати приводом для запровадження надзвичайного стану на прикордонних зонах України з Білоруссю. Дислокацію для розміщення особового складу Прикордонної служби, Національної гвардії, Національної поліції вже визначено.

У прикордонних областях України можуть запровадити надзвичайний стан: що це означає

Про це розповів міністр внутрішніх справ Денис Монастирський під час брифінгу у Луцьку. Нарада була зібрана за дорученням президента України Володимира Зеленського (щоб подивитися відео, доскрольте сторінку до кінця).

“Як уже сказав пан Данілов (глава РНБО. – Ред.), ми опрацьовуємо різні сценарії дій аж до запровадження надзвичайного стану в прикордонних областях. Зараз ми ведемо підготовчі роботи для можливості відреагувати у місцях найвищої присутності мігрантів”, – наголосив глава МВС.

Денис Монастирський.

Слова колеги підтвердив голова Служби безпеки України Іван Баканов. Він зазначив, що силові структури працюють на випередження загрози національним інтересам нашої країни. СБУ у межах своїх повноважень тримає ситуацію на білорусько-польському кордоні у себе на контролі.

“Саме для того ми сьогодні і зібралися, щоб обговорити заходи протидії черговому етапу гібридної війни проти України. Ми не просто стежимо за тим, що відбувається, але впевнено проводимо організаційну та оперативну роботу”, – зазначив чиновник.

Іван Баканов.

Під санкції можуть потрапити й самі українці

Глава РНБО Олексій Данілов додав, що на кордоні з Польщею перебуває понад 16 тисяч так званих біженців із країн Африки та Близького Сходу, тому становище справді потребує готовності до радикальної реакції. Саме тому разом із міністром оборони Олексієм Резніковим вони попередили про кримінальну відповідальність і громадян України, які проживають на прикордонних територіях.

“Хочу попередити тих “ділків”, які проживають у п’яти областях, що межують із дружньою нам Білоруссю і хочуть заробити на допомозі незаконного перетину кордону мігрантами, відповідатимуть за законом. Це питання національної безпеки та торгівля країною переслідуватиметься досить жорстко”, – підкреслив Резніков.

Спільний брифінг щодо ситуації з мігрантами.

Що таке “надзвичайний стан” і що чекає на жителів прикордонних регіонів

Надзвичайний стан в Україні передбачає тимчасове обмеження конституційних прав громадян та надає додаткові повноваження органам державної влади. Його можуть вводити лише у разі нагальної потреби, коли існує реальна загроза національній безпеці чи населенню країни.

Надзвичайний стан, на відміну від надзвичайної ситуації, вводиться на строго визначений термін – 60 діб, і в окремих випадках продовжується ще на 30 діб.

Джерело.