facebook

Експерти стежать за змінами курсу валют в Україні. Попри очікування фахівців, долар все одно продовжує дорожчати, що створює дещо напружену атмосферу серед українців.

Як інформує “financе.ua”, про це розповів старший фінансовий аналітик групи ICU Тарас Котович.

“Попри наші очікування, аукціони НБУ, що були проведені в попередні тижні, не допомогли стабілізації курсу.

Але ми сподіваємося, що додаткова пропозиція готівкової валюти допоможе стабілізувати курс на поточному чи близькому від нього рівні”, — зазначив він.

За його словами, попри кілька проведених аукціонів НБУ із продажу готівкової валюти курс гривні до долара США послабшав, зокрема в касах найбільших українських банків із 39,3-40,3 грн/долар до 39,4-40,4 грн/долар.

Тож НБУ знову оголосив на 19 вересня аукціон із продажу готівкових 100 млн доларів та 100 млн євро.

“Не змінюється й стан безготівкового ринку. Попит клієнтів банків на іноземну валюту значно переважає пропозицію, і НБУ звично продає близько 0,5 млрд доларів щотижня через інтервенції”, — додав аналітик.

НБУ втретє запропонував банкам готівкову валюту на обмін. Національний банк України 19 вересня втретє провів операцію з системно важливими банками з обміну готівкової валюти на безготівкову.

НБУ обміняв близько 100 млн доларів та 20 млн євро. ICU дав прогноз щодо ВВП України та курсу гривні в 2023.

Курс долара за підсумками цього року сягне 40 грн/$1, а за підсумками наступного — 45 грн/$1, водночас міжнародні резерви знизяться з $23 млрд цього року до $19 млрд наступного.

Джерело.