facebook

Споживачам газу в Україні продовжили терміни установки лічильників до 1 січня 2023 року. Це було внесено в Закон “Про забезпечення комерційного обліку природного газу”.

Про це повідомляє редакція.

Кожен квартал Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, на офіційному порталі буде публікувати інформацію про виконання суб’єктами господарювання, що розподіляють газ на відповідній території, обов’язків щодо встановлення газових лічильників.

Спочатку українці повинні були встановити в обов’язковому порядку газові лічильники до 1 січня 2012 року, потім цей термін перенесли на 1 січня 2016 року, а для певних категорій населення – до 1 січня 2018 року. В кінці 2020 року ще 1 млн українських сімей залишалися без лічильників на газ. Потім кінцевою датою установки лічильників було 1 січня 2021 року. Тепер її знову продовжили.

Безоплатне встановлення лічильників може здійснювати тільки “Дніпрогаз”. Платне встановлення в рамках чинного законодавства, мабуть, може виконувати організація, яка має на це юридичні підстави: має ліцензію, сертифікати, обладнання та здатне оформити дозвільні документи.

Щоб зараз установити газовий лічильник за свої кошти українцям треба віддати близько 6000. гривень. Але є пристрої закордонних виробників і по 7000-10 000 гривень.

Джерело.