facebook

1 вересня 15 експертів Міжнародного агентства з атомної енергії прибули на Запорізьку АЕС в окупованому Енергодарі. Але через кілька годин перебування там залишилося та продовжили роботу лише шість членів, чотири з яких покинули Енергодар сьогодні, 5 вересня. Їх основна мета – оцінка ситуації з безпекою.

Про це повідомляє “Енергоатом” в Telegram.

“Сьогодні, 5 вересня 2022 року, чотири із шести представників команди інспекції МАГАТЕ завершили роботу на Запорізькій АЕС і покинули майданчик станції.

Очікується, що два експерти продовжать роботу на ЗАЕС на постійній основі”, – йдеться в повідомленні.

За словами гендиректора МАГАТЕ Рафаель Ґроссі, місія встановлює постійну присутність на місці – цього разу за участі двох експертів, які продовжать роботу.

Ґроссі також зазначив, що на Запорізькій АЕС “склалася унікальна ситуація, коли українську станцію контролюють російські окупаційні сили”, і додав, що представить звіт про ситуацію виконавчій раді МАГАТЕ.

Також він пообіцяв, що у вівторок 6 вересня буде звітувати перед Радою Безпеки ООН про результати роботи місії.

Зазначимо, що військові рф залишаються на майданчику Запорізької АЕС на тлі візиту місії МАГАТЕ.

Як повідомили у пресслужбі Енергоатому в Telegram, у машинних залах 1-го та 2-го блоків також розташовані вантажівки зі зброєю та боєприпасами.

Там розповіли, що станом на ранок понеділка, 5 вересня, ЗАЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки.

Джерело.