facebook

Триває сто вісімдесят дев’ята доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню. росія примусово паспортизує українців на окупованих територіях.

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки розібрали загрози та пояснили, якою буде відповідь України, передає редакція.

Мінреінтеграції регулярно оновлює Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). Останнє оновлення – станом на 23 серпня 2022 року.

До оновленого переліку територіальних громад, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), входить 9 областей. Це територіальні громади Донецької (66), Харківської (56), Дніпропетровської (9), Луганської (37), Запорізької (60), Херсонської (49), Миколаївської (26), Сумської (22), Чернігівської (5) областей. Загалом у переліку наразі 330 громад.

Найактивніше росіяни роздають паспорти на півдні України – у Херсонській та Запорізькій областях. Ворог схиляє людей до оформлення громадянства рф за спрощеною процедурою, натомість українські паспорти вилучають.

Навіщо рф роздає паспорти українцям?

  • Паспортизація населення спрямована проти українського суверенітету і є підготовкою до анексії захоплених територій.
  • кремль використовує населення окупованих територій як ресурс для поповнення лав армії рф.
  • Новоспечених «російських громадян» можуть примусово «евакуювати» до Сибіру, Зауралля, Далекого Сходу та інших депресивних регіонів рф.
    Як на дії російських окупантів реагуватиме Україна?

Україна не визнає примусове автоматичне набуття жителями тимчасово окупованих територій громадянства рф. Примусова паспортизація не є підставою для втрати громадянства України.

Україна не збирається карати громадян, які були змушені взяти російський паспорт.

У той же час, посадовці, співробітники, правоохоронних органів, судді та інші громадяни, які добровільно оформлять російське громадянство заради роботи в окупаційній адміністрації та інших форм співпраці з ворогом відповідатимуть за свої дії.

Влада України рекомендує цивільному населенню виїжджати з окупованих територій. Варто пам’ятати, що окупація є тимчасовою, і українська армія звільнить захоплену ворогом територію.

Джерело.