facebook

Різке подорожчання долара в Україні, ймовірно, пов’язано з тривожною заявою глави НБУ про триваючу емісію гривні, зростання інфляції і падіння платоспроможності вітчизняної грошової одиниці.

Як інформує “УНІАН”, так вважає керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин.

“Все сказане, на жаль, правда. Дефіцит держбюджету України величезний, зовнішня фінансова допомога не потрібна. А Мінфін не готовий йти на підвищення ставки прибутковості за держоблігаціями, щоб стерилізувати ліквідність і прийняти гривню на ринку через ОВДП. При тому що наступного тижня йому потрібно погасити за держоблігаціями понад 16 млрд грн, а вчора він взяв мінімум на борговому ринку”, – говорить він.

За словами експерта, на цьому тлі на фінансовому ринку тривають розмови про введення 10%-го податку на купівлю валюти, що також підстьобує скупку долара імпортерами.

“Ситуація важка. Простих рішень немає, як і консолідації у фінансовому блоці влади, про що говорять вже відкрито в ЗМІ. Попит на інвалюту залишається високим, в тому числі і з боку населення, тому що немає альтернативи в відео вкладень в депозити і ОВДП, де ставки невисокі. Всі готуються до важкої зими”, – пояснює Шевчишин.

Джерело.