facebook

Влада Швейцарії перевірятиме фінансовий стан українських біженців під час розгляду запитів на отримання соціальної допомоги. Тепер враховуватимуться коштовності, банківські рахунки та нерухомість, у тому числі і на Батьківщині.

Про це повідомляє Switzerland Times.

З початку повномасштабної війни з України до Швейцарії прибули близько 60 тисяч людей, які отримали статус захисту S. Впродовж цього часу в країні діяли спеціальні розпорядження щодо отримання соціальної допомоги. Наявність банківських активів, коштовностей та автомобіля не враховувалась. Це правило відрізнялось від того, як приймали біженців з інших країн.

“Ми помітили певну кількість громадської критики щодо різного ставлення до людей, яких тимчасово прийняли і тих, хто потребує захисту”, — сказала генеральний секретар місцевої конференції соціальних директорів Габі Шоллезі.

Тому 11 серпня, влада Швейцарії вирішила посилити правила отримання соціальної допомоги для українських біженців. Тепер, якщо люди зі статусом S знімають гроші з банківських рахунків або інших активів в Україні, то вони зараховуються до доходу. Після цього вони отримуватимуть менше соціальної допомоги.

За словами Шоллезі, доходи, які отримують у Швейцарії, також повинні бути підраховані. Це збільшує бар’єри для отримання соціальної допомоги, але це дозволяє зберегти принцип юридичної рівності стосовно інших одержувачів соціальної допомоги.

Єдиним винятком є ​​автомобіль, оскільки він потрібен, щоб повернутися додому. Однак до кінця року будуть введенні нові рекомендації щодо поводження з транспортними засобами та іншими активами, такими як ювелірні вироби.

Зазначимо, що швейцарський Червоний Хрест запустив інформаційну онлайн-платформу з метою допомогти українським вимушеним переселенцям швидше зорієнтуватися після прибуття в країну – helpful.redcross.ch. На сайті представлена інформація про пошук житла, безпеку, фінансову підтримку та медичне обслуговування. На цьому розвиток платформи не зупиниться: надалі буде додано відомості про роботу, освіту та життя у Швейцарії.

Джерело.