facebook

рашисти продовжують ядерний тероризм на окупованій ними ЗАЕС. 6 серпня 2022 року, ввечері російські окупанти вкотре здійснили ракетні обстріли майданчику Запорізької атомної станції та міста Енергодар. Через існуючи загрози у Міністерстві охорони здоров’я дали покрокову інструкцію дій у випадку радіаційної аварії. Найголовніше, що треба зробити у цій ситуації – залишатися або зайти у приміщення.

Про це повідомляє редакція з посиланням на Facebook-сторінку МОЗ.

В МОЗ зазначили, що країна-терорист не дотримується жодних законів та правил ведення війни. Через це кожен українець повинен знати базові правила поведінки у випадку надзвичайної ситуації будь-якого характеру.

У відомстві заспокоюють, що ядерно-стратегічні об’єкти будуються таким чином, щоб витримувати значні фізичні пошкодження.

Крім того, на рівні всіх регіонів кожного здійснюється моніторинг радіаційного фону, виконують цю роботу обласні Центри контролю та профілактики МОЗ.

Станом на 7 серпня жодних відхилень від природного фону не зафіксовано.

Інструкція МОЗ

Як зазначають у відомстві, серед дій, які рекомендовано зробити при радіаційній аварії, такі:

  • залишатися в приміщенні або терміново до нього зайти;
  • зняти верхній шар одягу, одягти новий;
  • прийняти душ;
  • не використовувати для пиття та приготування їжі воду з-під крана;
  • слідкувати за офіційними джерелами інформації.

В відомстві наголошують, що потрібно залишатись в приміщенні або терміново у нього зайти, якщо ви знаходитесь на вулиці. Це найбезпечніша дія, яку обов’язково варто виконати.

Приймання йоду

У міністерстві також нагадують, що приймати йодид калію для “профілактики” без потреби недопустимо, оскільки це може зашкодити здоров’ю.

Важливо. Йодна профілактика здійснюється одноразово і лише коли на це є вказівка від органів влади, тобто вживання йоду зараз не має жодного сенсу.

5 серпня окупанти двічі обстріляли ЗАЕС, через що з’явилася загроза розпилення радіоактивних речовин.

Після чого президент України Володимир Зеленський заявив, російські війська стали першими у світі, що використовують для терору атомну станцію.

Водночас МАГАТЕ заявило, що обстріл росіянами АЕС свідчить про реальний ризик ядерної катастрофи.

Джерело.