facebook

11 липня в Україні набрали чинності норми чергового закону про заборону куріння в громадських місцях. Але багатьом людям цих заборон не достатньо – вони вимагають заборонити куріння й на балконах, які є приватною власністю громадян.

Відповідна петиція №22/147290-еп зареєстрували на сайті президента. Крім того, схожі звернення масово реєструються і в Єдиних системах місцевих петицій по всій країні, розповідає “РБК-Україна”.

Автори звернень вимагають у місцевих органів влади, а також у президента посприяти повній забороні куріння на балконах та з вікон багатоквартирних будинків.

“Згідно нинішнього закону України про заборону куріння в громадських місцях, дозволено палити на балконі. І хоча балкон – це власність власника квартири, в багатоквартирному будинку балкон, через вулицю, має єднання з іншими квартирами. І тютюновий дим вільно надходить в сусідні квартири, що вже є впливом на іншу приватну власність”, – впевнені автори звернень.

Подібне питання підіймають у будинкових чатах різних ЖК. Мешканці житлових комплексів часто скаржаться, що коли сусіди знизу або збоку курять на своєму балконі, то в квартирі зверху або поряд неможливо перебувати. І не тільки влітку.

Зауважимо, що за словами юриста проекту “Київ без тютюнового диму” Центру демократії і верховенства права Петра Короля, вторинний тютюновий дим серед дорослих людей викликає серйозні серцево-судинні та респіраторні захворювання, включаючи ішемічну хворобу серця і рак легенів.

Серед дітей грудного віку він провокує раптову смерть. У вагітних жінок він призводить до народження дітей з низькою масою тіла.

Загалом, стверджує експерт, вторинний тютюновий дим викликає більше 890 тисяч передчасних смертей в світі у рік.

Саме тому автори петицій закликають внести зміни до нинішнього закону про куріння в громадських місцях, додавши туди заборону куріння на балконах і з вікон багатоквартирних будинків.

Джерело.