facebook

Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила спалах віспи мавп глобальною надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я. Ця класифікація є найвищим застереженням, яке може видати ВООЗ.

Як інформує “Obozrevatel”, про це повідомляє британська телерадіокомпанія ВВС. Генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейєсус заявив, що в даний час зареєстровано більше 16 000 випадків у 75 країнах світу.

Він додав, що наразі внаслідок спалаху загинуло п’ятеро людей.

Зараз є тільки дві інші подібні надзвичайні ситуації в галузі охорони здоров’я: пандемія коронавірусу і зусилля з викорінення поліомієліту.

Тедрос сказав, що комітет з надзвичайних ситуацій не зміг дійти єдиної думки про те, чи слід класифікувати спалах мавп’ячої віспи як глобальну надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоров’я.

Однак він сказав, що спалах швидко поширився по всьому світу, тому було вирішено, що він справді викликає міжнародне занепокоєння.

“За оцінкою ВООЗ, ризик віспи мавп помірний у глобальному масштабі та у всіх регіонах, за винятком європейського регіону, де ми оцінюємо ризик як високий”, – додав він.

ВООЗ також випустила рекомендації, які, як очікується, спонукають країни вжити заходів, щоб зупинити передачу вірусу та захистити тих, хто наражається на найбільший ризик.

“Цю спалах можна зупинити за допомогою правильних стратегій у правильних групах”, – сказав доктор Тедрос.

Він уточнив, що на даний момент випадки захворювання здебільшого стосуються чоловіків, які мають статеві контакти з чоловіками, особливо тих, у кого кілька сексуальних партнерів, і що країнам необхідно вжити заходів для захисту їхнього здоров’я, прав людини та гідності.

Варто зазначити, що симптоми віспи мавп, які спостерігаються на початку захворювання, дуже схожі на симптоми натуральної віспи людини і зазвичай починаються з грипоподібного синдрому та збільшення лімфатичних вузлів, що супроводжуються висипом на обличчі та спині.

Перші симптоми зазвичай з’являються приблизно через 10 днів після контакту, тоді як висипання з’являються протягом 1-3 днів після початку лихоманки. Зазвичай, хвороба триває від двох до чотирьох тижнів і розвивається в кілька етапів.

Основні симптоми:

лихоманка,

головний біль,

ломота в тілі,

біль у спині,

збільшення лімфатичних вузлів,

загальне нездужання,

втома,

висип на обличчі та інших частинах тіла.

Віспу мавп раніше фіксували лише в африканських країнах. У 2022 році захворювання поширилося країнами Європи.

Джерело.