facebook

Згідно з опитуваннями, понад 85% білорусів проти вступу країни у війну проти України. Навіть серед прихильників самопроголошеного президента Білорусі Олександр Лукашенка число тих, хто проти, становить до 65%. Це означає, що навіть він не встиг і не зміг переконати своїх прихильників.

Як інформує “ТСН”, про це розповів старший радник лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської Франак Вячорка.

“Є “п’ята колона”, до 10-15%, які вважають, що білоруси мають підтримати росіян, але коли конкретизуєш, чи мають вони заходити на територію України, кажуть, що ні. Більшість білорусів проти вступу у війну проти України”, – зазначив він.

За його словами, такі результати можна пояснити характером білорусів.

“Адже білоруси завжди уникають конфліктів. Вони шукали компроміс навіть під час протестів у 2020 році (проти фальсифікації президентських виборів Олександром Лукашенком). Звісно, були готові йти на барикади, і це потрібно було робити, але більшість шукала компроміс. І Лукашенко змушений підлаштовуватися під таку особливість суспільства”, – говорить радник.

Франак Вячорка говорить, що риторика Лукашенка щодо вступу у війну проти України завжди різна.

Так білоруський диктатор в Росії говорить, що “ми з вами”, “поляки – наші вороги”, а в Білорусі каже, що “тільки завдяки мені нас не втягнули у війну”.

“І його прихильники кажуть: “О, Лукашенко — молодець! Він врятував нашу країну від війни”. В такій інформаційній бульбашці вариться велика частина суспільства”, – аналізує Вячорка.

За його словами, білоруси зараз дуже обережні, їм доводиться видаляти не лише історію пошуку новин, а й деякі додатки.

“Багато не просто чистять історію, а видаляють всі аплікації, адже екстремістським стало все. Офіційно у нас 140 терористів – це блогери та активісти. Більше 350 медіа й різних інформаційних каналів визнані екстремістськими. Підписка на них може коштувати 2-6 років увʼязнення. Тому люди все чистять, ніхто ні на що не підписується. У Білорусі затримати можуть навіть на вході в метро і там же перевірити телефон. Якщо є будь-яка підписка чи то на український, чи на білоруський канал – все, пиши пропало. Через це складно зрозуміти реальний протестний настрій населення”, – розповідає Вячорка.

За словами радника Тихановської, громадяни Білорусі навіть поміж собою бояться обговорювати війну в Україні. “Так, тихо говорять на кухні. Як люди жили під час сталінських репресій? Правду говорили тільки у вузькому колі, а вранці чекали, кого заберуть і читали новини, кого вночі забрали. Отак зараз живе більшість білорусів в очікуванні – який же жах відбудеться завтра”, – розповів він.

Через політичний пресинг з країни виїхали журналісти та активісти, лідери громадських організацій, дехто із політичних активістів.

“Багато хто залишився, просто стали непублічними. Зараз пішли (арешти) по аналітиках та експертах. Всі, хто хоч раз з’являється на YouTube, – все, будь готовий і збирай речі або в СІЗО, або за кордон. Але навіть ті, хто за кордоном, активно працюють. Білоруси досить живучі. Лукашенко, мабуть, не очікував, що суспільство так швидко зможе переродитися і продовжувати роботу”, – резюмував він.

Джерело.