facebook

За незнання української мови доведеться заплатити штраф

16 липня 2022 року набирає чинності низка нових норм Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

“Переважна більшість сфер зобов’язана послуговуватися українською. Зокрема, державна мова обов’язкова в рекламі, медицині та на транспорті, у діловодстві, документообігу та звітності, освіті та науці, технічній та проектній документації, обслуговуванні, культурі тощо”, – зауважив Тарас Кремінь.

Українська мова, особливо в умовах війни, набуває особливого звучання, підсилюється, власне, і сам мовний фронт. Стаття 27 – одна з тих, що підсилює статус української мови як державної та захищає права громадян України на отримання інформації та послуг державною мовою.

У зв’язку з цим будь-який товар, на якому встановлено комп’ютерну програму – автомобіль чи пральна машинка – повинен бути “локалізований” для реалізації в Україні. На товарі має бути українськомовний інтерфейс незалежно від того, чи це електронний екран або панель керування зі звичайними кнопками.

Також, запроваджується адміністративна відповідальність за всі порушення мовного Закону – набирає чинності підпункт 1 пункту 7 розділу “Прикінцеві та перехідні положення” Закону, яким вносяться зміни в Кодекс України про адміністративні правопорушення.

Джерело.