facebook

Видавати повістки у вигляді покарання – повна дурня, – Резніков розкритикував подібну практику

Повістка – не означає мобілізацію в армію, а передбачає перевірку даних у центрі комплектації. У Міноборони засудили практику вручення повісток за правопорушення.

Резніков заявив про необхідність ротації
З відповідною заявою виступив глава Міністерства оборони України Олексій Резніков. Він пояснив масове вручання повісток на вулицях деяких міст тим, що в кожного центру комплектації є свій план.

“Доукомплектування відбувається у будь-якому разі. Не в якихось там величезних масштабах, але ми маємо і загиблих, і поранених. Ми маємо сьогодні підрозділи, які мають відпочити, відновити боєздатність. Відповідно, мають завезти свіжі сили. Тому, звісно, певний набір є”, – розповів міністр.

Також Резніков повідомив про програму від Великої Британії, яка готуватиме до війни 10 тисяч українських бійців.

І ми шукаємо, обираємо тих, хто бажає і хто входить в поняття резерву. Тому, звісно, повістки все одно по конкретних спеціальностях (вручаються)…,
– додав глава Міноборони.

Разом з тим, міністр наголосив, що вручення повістки не означає, що людину забрали в армію.

“Це означає: прийди, будь ласка, в центр комплектації. Не стоїш на обліку? Перевірмо. Може, ти якраз потрібен зараз – тоді тебе мають право призвати під час воєнного стану. Або скажуть: “Іди, ти в резерві”. Або: “Друже, а чого ти не став на реєстрацію?”, – сказав він.

На вулиці, у магазинах і на роботі: де українцям можуть вручати повістки

Міністр нагадав про обов’язок громадян стати на облік при зміні місця проживання. Нещодавно глава МВС Денис Монастирський інформував, що понад 3 мільйони громадян перебувають на військовому обліку не за місцем проживання.

“Деякі не робили цього. Хтось не знав, а хтось спеціально цього не зробив, щоб його не могли знайти. Тому йде людина – “Добрий день! От вам повістка. Прийдіть – і далі перевіримо”, – сказав Резніков.

Водночас глава Міноборони розкритикував вручення повісток як покарання. Він заявив, що захищати країну – не має бути покаранням.

Іноді це робиться як покарання за щось, наприклад, порушення швидкісного режиму – я точно проти цього. Я вважаю, що це дурня повна, тому що служити країні й захищати країну – це точно не має бути покаранням,
– резюмував Резніков.

Мобілізація в Україні: що відомо
В Україні через повномасштабну війну щонайменше до 23 серпня триватиме мобілізація. У Міноборони констатували, що мобілізація іде за планом, однак не назвали точну кількість людей, яких ще потрібно буде призвати. У відомстві наголосили, що йдеться про сотні тисяч.
У РНБО та ЗСУ неодноразово пояснювали, що законом не встановлене точне місце вручення повісток. Тому громадяни чоловічої статі у віці 18 – 60 років можуть отримувати повістки на вулиці та в інших місцях. Однак вручення повістки не передбачає негайне відправлення на фронт.
В Україні нещодавно з’явилася петиція про заборону видачі повісток на вулицях та блокпостах, у кафе тощо. Повістка вже зібрала необхідні 25 тисяч підписів, тому її повинен розглянути президент Володимир Зеленський.
Це важливо – Резніков розповів, скільки українських воїнів гинули щодня: дивіться відео

Джерело.