facebook

Днями Генштаб Білорусі вибухнув загрозами Польщі – мовляв, якщо з Білоруссю розмовлятимуть із позиції сили, то буде відповідь. Польща на цьому фоні анонсувала потужний етап переозброєння.

Ті, хто цікавиться історією, пам’ятають, як 17 вересня 1939 року радянські війська вступили на територію Польщі. Саме тому на початку Другої світової Польща була поділена на дві тоталітарні держави. А якщо ще взяти до уваги катинський розстріл та авіакатастрофу під Смоленськом, то стає зрозуміло, чому в Польщі вже довгий час не довіряють Росії.

Зараз, коли Росія розв’язала повномасштабну війну проти України, Польща, як ніхто інший, розуміє небезпеку і для себе. Ще б пак, Польща має 186 км сухопутного кордону з Білоруссю, яка відіграє роль союзника російських окупантів.

Не дивно, що міністр оборони Польщі Маріуш Блащак нещодавно анонсував черговий етап переозброєння. І справді, Польща прискореними темпами будує нову систему безпеки на своєму кордоні з Білоруссю.

Крім того, Збройні сили Польщі отримують допомогу від партнерів НАТО і будують багатоступінчасту лінію оборони.

Відомо, що Польща підписала договір про постачання 32 суперсучасних винищувачів F-35A на суму 4 млрд 600 млн доларів. Літаки мають надійти на озброєння польської армії у 2024 році.

А ще для посилення угруповання НАТО на східному фланзі Британія перекинула до Польщі танкову роту, 14 танків і тягачі супроводу. Раніше Польща підписала контракт на 6 млрд дол. на постачання сучасних танків виробництва США M1 “Абрамс”.

Все в рамках розуміння загроз з боку РФ та її сателіту Білорусі. Про це президент Польщі Дуда заявляв ще під час саміту НАТО у Мадриді.

“А що ж буде зі застарілими озброєннями, особливо радянського зразка, які зараз має в своєму розпорядженні Польща? Усі вони можуть бути передані Україні і допомогти, хоч і в обмеженому варіанті, деякі зони повітряного простору України від агресії РФ”, – сказано в сюжеті.

Переозброєння армії Польщі зараз нині швидкими темпами. На тлі реальної загрози з боку РФ і Білорусі Польща не має іншого виходу, як просити партнерів по НАТО допомогти в обороноздатності якнайшвидше. А розгортання ракетних дивізіонів типу “Іскандер” та “Точка-У” на території Білорусі поблизу кордонів із Польщею змушує НАТО відповідати симетрично.

“Частково тиск з боку Росії та Білорусі на Польщу вигідний Україні: партнери Польщі по блоку НАТО посилюють її обороноздатність, а звільнені таким чином озброєння радянського зразка може передаватися на потреби ЗСУ. Надати його можуть у найкоротші терміни і на ньому не потрібно вивчати українську армію”,- Підсумували у сюжеті.

Джерело.