facebook

Борис Джонсон відомий українцям своєю незвичайною зачіскою та підтримкою України. Саме з останньої причини 16 квітня 2022 року Росія заборонила Борису Джонсону в’їзд на свою територію.

Криза в британському уряді назрівала вже кілька місяців і ось сьогодні, 7 липня 2022 року відбулася відставка Бориса Джонсона. Він оголосив про неї сам. При цьому, озвучуючи своє рішення, прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон згадав і про Україну.

З 24 лютого Борис Джонсон двічі приїжджав до України – вперше 9 квітня, вдруге – 17 червня. Ще б пак, політик завжди підтримував територіальну цілісність України, засуджував анексію Криму і критикував політику Путіна.

Після початку повномасштабної війни саме Британія однією з перших почала надавати Україні гуманітарну та військову допомогу, а також приймати переселенців.

Під час своїх візитів до Києва британський прем’єр обговорював постачання важкого озброєння Україні, посилення санкцій проти Росії та гарантії безпеки після закінчення війни.

Так, мало того, що Україна отримала чимало британських систем РСЗВ, то 17 червня Джонсон ще й запропонував розпочати програму навчання українських військових у Великій Британії щодо поводження із західною артилерією.

Під час свого нинішнього звернення Джонсон закликав Велику Британію стати лідером у Європі за рівнем підтримки України.

“В останні кілька днів я намагався переконати своїх колег, що було б ексцентрично міняти лідера, коли ми домагаємося таких значних результатів, коли у нас такий великий мандат і коли ми відстаємо всього на пару пунктів у опитуваннях. Мені боляче, що я сам не зміг. довести до кінця стільки проектів. Але, як ми бачили у Вестмінстері, стадний інстинкт дуже сильний”, – окрім іншого заявив політик.

Також він звернувся до українців та зазначив: “Я знаю, що ми в Британії продовжимо підтримувати вашу боротьбу за свободу стільки, скільки це потрібно”.

Джерело.