facebook

За його словами, білоруси не хочуть війни, але Лукашенко може пустити свою армію у витрату будь-якого дня.

Загроза військового вторгнення білоруських військ в Україну дуже висока, це може статися будь-якої миті і до цього потрібно бути готовими.

Про це в інтерв’ю РБК-Україна заявив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

“Я думаю, що тут однозначно може бути російсько-білоруський наступ, якщо він відбудеться. Тому що самі білоруси взагалі не хочуть брати участь у цій війні”.

Також питання у тому, якою буде присутність російських військ на території Білорусі. Тому що за певних умов білоруси можуть відмовитися від війни та по-своєму розібратися з Лукашенком, якого вони, м’яко кажучи, не люблять”, – зазначає він.

За словами експерта, білоруські військові могли б чинити опір наказам Лукашенка, якби не присутність у республіці збройних сил Росії.

“Усередині білоруської армії та силових структур міг би бути опір, якби там не було російських військ. Але, на жаль, російські війська там присутні і в цих умовах, гадаю, ніхто не наважиться відмовити цьому самопроголошеному президенту проводити проросійську політику”.

Інша річ, що він і сам цього не бажає. Чому він сказав про те, що він визначив участь Білорусі у війні? Він це саме сказав на тлі певних успіхів російської окупаційної армії. Адже під час першого етапу, коли росіян вибивали з півночі, він відмовчувався і навіть негативно оцінював російську військову кампанію”, – додає експерт.

Бадрак також зазначив, що Лукашенко на сьогоднішній день “підняв голову” на тлі просування російських військ.

“Той факт, що він зараз підняв голову – це саме пов’язано з просуванням російської армії. І в таких умовах він може вступити у війну, хоча він розуміє, що це для нього виклик – вистоє він чи ні. Крім того, він бачить, що позиція Китаю змінилася на користь Росії, що Франція та Німеччина готові домовлятися, що не так швидко в Україну надходить зброя”, – резюмує він.

Джерело.