facebook

Президент Олександр Лукашенко прогнозує, що у світі буде голод через блокування вивезення зерна з України та “шаленого маховика санкцій”.

Ось уже другий місяць країни Заходу звинувачують Росію і Білорусь у продовольчій кризі, що насувається, у світі. І справді, деякі країни можуть зіткнутися навіть із тривалим голодом, якщо експорт України не відновиться найближчим часом до довоєнного рівня. Особливо це стосується пшениці. У Олександра Лукашенко із цього приводу своя думка.

Так, лідер білоруського режиму Олександр Лукашенко заявив, що “голоду у світі бути” і причиною цього є не лише блокування експорту українського зерна. Про це він заявив сьогодні, 5 липня, на нараді з керівництвом Ради міністрів та губернаторами, повідомляє Telegram-канал “Белта”.

“Щодня світ лякають голодом до осені та зими, небаченим з часів Великої Вітчизняної війни. Голоду бути. І не лише через те, що не вивезли українське зерно”, – каже Лукашенко.

Він вкотре звинуватив Захід у запровадженні санкцій. Ще б пак, за його словами, “шалений маховик санкцій щодо мінеральних добрив, нафтопродуктів, логістики перевезень (фрахт, страховка) загрожує зірвати і наступні агросезони”.

“Ви бачите безпорадність, з якою ціла ООН намагається запобігти неминучій кризі. 50 країн світу критично від них залежать. Так це ще квіточки”, – сказав Лукашенко.

Також Олександр Лукашенко зазначив, що ціни зростатимуть на продовольство загалом, адже зростання цін на зернові спричинить миттєве зростання на інші види продовольства, продукцію тваринництва. Він зазначив, що ціни вже побили історичні рекорди. Як приклад — пшениця, яка лише за останні півроку подорожчала більш як на 60%.

Він нагадав, що попередній стрибок цін на пшеницю у 2008 році закінчився “арабською весною”.

“Тому я вам і говорю: якщо працюватиме економіка, буде що поїсти і у що одягнути людей, – це гарантія того, що ми витримаємо. А якщо уряд не провалить ще під виглядом санкцій інші сектори економіки, то жодні санкції нам не страшні”, – вважає Лукашенко.

Джерело.