facebook

Відстрочка від мобілізації не завжди дає право виїхати за кордон

Після початку російського вторгнення в Україні було оголошено загальну мобілізацію та введено воєнний стан, який передбачає заборону на виїзд за кордон для всіх військовозобов’язаних. Втім, ряду категорій було надано відстрочку від призову, а деяким навіть дозволили виїжджати за кордон. Проте юристи зазначають, що відстрочка не всім дає право залишити країну.

Як зазначають фахівці Юридичного порадника, у правилах перетину кордону справді є положення, про те, що деякі військовозобов’язані, які не підлягають призову на військову службу, мають можливість виїхати з України.

Однак є й категорії осіб, яким під час воєнного стану надається відстрочка, але не надається права залишати країну. До них відносяться:

  • студенти, асистенти-стажери, аспіранти та докторанти, які проходять навчання на денній чи дуальній формі здобуття освіти;
  • вчителі, викладачі та науковці, які працюють в освітніх закладах, якщо воно є основним місцем роботи та якщо вони мають не менше ніж 0,75 ставки;
  • військовозобов’язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі загинули під час участі у проведенні АТО/ООС.

Юристи наголошують, що ці категорії людей все ще можуть виїхати за кордон, однак їм для цього необхідно мати інші підстави.

Як повідомлялося раніше, нещодавно заступник голови Мінцифри заявив, що виїжджати за кордон також можуть дозволити деяким співробітникам IT-сфери, крім того, підприємствам у сфері дозволять бронювати співробітників.

Джерело.