facebook

Держдума рф ухвалила в першому читанні законопроект, що розширює покарання за кількома статтями Кримінального кодексу, а головне — запроваджує нову статтю за держзраду.

Про це повідомляє редакція з посиланням на Центр протидії дезінформації при РНБО України.

Майбутня стаття КК передбачає покарання від 2 до 8 років ув’язнення зі штрафом до мільйона рублів за контакти з іноземною спецслужбою і «міжнародною чи іноземною організацією та їхніми представниками».

Як відрізнити ворожу іноземну організацію від дружньої формулювання цієї статті не пояснює.

Характерно, що кримінальна відповідальність скасовується, якщо контакт був санкціонований «компетентними органами» росії.

Формулювання статті максимально розмите — посадити за «діяльність проти безпеки росії» за бажанням слідства можна кожного, незгодного з політикою кремля.

Фактично до росії повертається сумнозвісна сталінська «58-та стаття» — символ епохи сталінізму, де розмова з іноземцем прирівнювалася до шпигунства, а суд міг призначити за такий контакт 10 років концтаборів.

За цією статтею в 1921-1953 роках за «контрреволюційні злочини» сталінським режимом було засуджено до 3,7 млн. осіб, у тому числі розстріляно понад 642 тис.

І це ще не все. Близькі родичі багатьох із засуджених так звані члени сім’ї ворогів народу позбавлялися багатьох прав, висилалися з великих міст, не могли влаштуватися на роботу і отримувати пенсію.

Тож путіну є ще куди розвивати контрреволюційні заходи.

За роки перебування путіна при владі в публічний інформаційний простір повернулася риторика сталінської епохи — опозицію дедалі частіше називають «ворогами народу», а неурядові організації — «іноземними агентами».

Реабілітація сталіна в росії відбувається на тлі сповзання путіна до авторитаризму, обмеження громадянських прав та свобод.

Повертаючись до сталінських методів, путін намагається створити суспільство, в якому будь-які протестні настрої знову стануть карним злочином.

В умовах поразки бліцкригу в Україні «полювання на відьом» в рф дозволить кремлю власноруч призначати і репресувати «винних у поразках рф на війні» і таким чином спрямувати невдоволення народу в «необхідному» владі напрямку.

Відкрито повертаючись до практики сталінського терору, путін хоче налякати своїх військових, які відчувають поступове розчарування та масову втому від того, що відбувається.

Десятки тисяч загиблих, інвалідів, які повернулися з України до рф, додають депресії, а чергова хвиля «тихої» мобілізації лише посилює ці тенденції.

Зокрема, майбутні статті оновленого Кримінального кодексу рф прирівнюють до державної зради перехід на бік супротивника в умовах збройного конфлікту, участь у якому бере росія, та загрожує позбавленням волі від 12 до 20 років зі штрафом у розмірі до 500 тис. рублів.

За таких обставин «закручування гайок» російським військовим простіше здатися в полон, де, не зважаючи на їхні звірства, ставлення до них відповідає всім міжнародним конвенціям.

Ідеологічні спадкоємці срср у путінській росії знову принесли на тимчасово окуповану українську землю катування, розстріли невинних без суду і слідства, насильницькі депортації, фільтраційні табори, масові переслідування з політичних мотивів.

Тому Україна бореться не лише за звільнення своєї землі від російських окупантів, а і за те, щоб сталінські методи Великого терору більше не залишались інструментом політики у XXI столітті.

Джерело.