facebook

В умовах кризи український бізнес оптимізує витрати, найчастіше це відбувається за рахунок зарплат.

Про це повідомляє редакція.

В НБУ пояснюють, що попри пожвавлення економіки, попит на працівників відновлюється мляво. Пропозиція значно перевищує попит.

За опитуваннями НБУ, стабілізувалася частка підприємств, що суттєво скоротили (понад 30%) працівників, та таких, що не змінили їх кількість. Середньозважений рівень зайнятості поліпшився, що може пояснюватися сезонністю. Крім того, він все ще на 25% нижчий, ніж до війни (на 40% на початку березня)

Зростання кількості вакансій суттєво поступається приросту резюме навіть для спеціалістів ІТ.

Більшість підприємств не в змозі виплачувати зарплату на довоєнному рівні.

За різними опитуваннями падіння зарплат у приватному секторі в середньому становило від 25% до 50% порівняно з довоєнним часом.

Найбільше таких у добувній промисловості і будівництві. Поступово зростає частка підприємств, що зменшили оплату праці на 10–50%, зокрема в енергетиці, секторі послуг, транспорті та торгівлі. С/г підприємства переважають серед тих, хто не змінив або навіть підвищив зарплати

За оцінками grc.ua, зарплати в травні були на 10–60% нижчі за довоєнні (залежно від виду діяльності).

Водночас у травні порівняно з квітнем зросли зарплати для водіїв, медиків та фармацевтів, у переробні промисловості та с/г.

Дещо краща ситуація в бюджетному секторі – персонал частково відправляли в простій з виплатою 2/3 зарплат.

Утім доходи домогосподарств підтримуються соціальними виплатами, підвищенням пенсій та зростанням грошових виплат військовим.

Аналітики кадрового порталу grc.ua провели огляд заробітних плат, які пропонують в актуальних вакансіях у травні.

Українські компанії озвучують, що в умовах війни одним із головних завдань для них є утримання та підтримка діючих працівників. Однак більшість із працюючих підприємств та організацій не мають можливості платити працівникам заробітні плати на довоєнному рівні. Новим працівникам, яких наймають компанії, пропонують зарплати також нижчі, ніж це було до війни.

Аналіз бази вакансій показав, що у травні у більшості професійних сфер продовжується зниження заробітних плат. Найнижчі зарплати пропонують у таких областях:

безпека (9200 грн);
туризм, готелі, ресторани (9500 грн.);
початок кар’єри, студенти (10300 грн);
видобуток сировини (загалом 11 000 грн);
спеціалістам сфери інсталяція та сервіс (12 600 грн);
банки, інвестиції, лізинг (13100 грн).
Кому найскладніше знайти роботу?

За даними grc.ua, до таких фахівців належать юристи, страхувальники, працівники сфери обслуговування, краси та спорту, охоронці, педагоги та науковці, домашній персонал, фахівці, які працювали у сфері автомобільного бізнесу, закупівель. Для них зараз найменш актуальних вакансій. У більшості вакансій у цих професійних сферах заробітну плату не вказано.

Зарплати знижуються майже у всіх областях

Невтішною тенденцією є те, що майже у всіх професійних галузях простежується зниження середньої заробітної плати. За винятком кількох професійних сфер, падіння медіанної зарплати у травні становило від 9 до 58%.

Найбільше зарплати знизилися у сферах:

видобуток сировини (-58%),
інсталяція та сервіс (-56%),
безпека (-49%).
Відчутне зниження зарплат у вакансіях у травні порівняно з квітнем відбулося також для фахівців без досвіду роботи та студентів (-56%), робочого персоналу (-46%), спеціалістів сфери консультування (-46%), будівництва та нерухомості (-44) %), працівників галузі туризму, готелі, ресторани (-32%). Не обійшло зниження зарплат також працівників транспортної сфери та логістики (-27%), адміністративний персонал (-21%), сферу продажу (-20%), банківських працівників (-17%), а також спеціалістів сфери мистецтва, розваги, мас-медіа ( -9%).

Де зарплати зростають

Справедливим буде відзначити сфери, в яких зарплати або утрималися на тому ж рівні, що й попереднього місяця, або трохи підвищилися. У сфері автомобільного бізнесу, незважаючи на те, що падіння зарплат з початку війни відбулося більш ніж на 50%, у травні середня зарплата у вакансіях дещо підвищилася з 11 000 грн (у квітні) до 14 500 грн (у травні).

У сфері виробництва та сільського господарства середня зарплата зросла із 13 300 грн (у квітні) до 16 600 грн (у травні). Медики та фармацевти входять до числа найбільш затребуваних фахівців, однак рівень зарплат для них не надто високий. Щоправда, у травні середня заробітна плата у вакансіях для них підвищилася з 14 900 грн. (У квітні) до 18 200 грн. (в травні).

Позитивна динаміка середньої зарплати спостерігається у сфері бухгалтерії, управлінського обліку, фінансів підприємства, цим спеціалістам у травні пропонують 19 800 грн, на відміну від квітня, коли пропонували в середньому 17 500 грн.

Підвищилися середні зарплати у вакансіях для HR (з 15 000 грн у квітні до 29 700 грн у травні), у сфері маркетингу, реклами та PR (з 26 600 грн у квітні до 30 800 грн у травні). Відчутно збільшилися запропоновані зарплати для директорів та керівників (з 63 200 грн. у квітні до 86 100 грн. у травні).

У сфері Інформаційних технологій середня зарплата у вакансіях у травні дещо нижча порівняно з квітнем. Однак, зважаючи на високий рівень зарплати в цій галузі, це зниження майже не відчутне. У квітні ІТ-фахівцям пропонували в середньому 108 100 грн., а у травні середня заробітна зарплата у вакансіях становить 103 500 грн.

Зріз у регіонах: де платять більше

Щодо аналізу зарплат по регіонах, то найвищі зарплати пропонують у Києві. Столиця повернула впевнене лідерство за розміром заробітної плати, яке було втрачено з початку війни. У київських компаніях у середньому пропонують 29 200 грн щомісячної зарплати.

Також високі середні зарплати у травні пропонують у Полтавській області (22 300 грн.), Львівській області (21 600 грн.), Одеській області (21 000 грн.), Івано-Франківській області (19 400 грн.) та Харківській області. (19000 грн.).

Найнижчі зарплати у травні пропонуються у Чернігівській області (в середньому 12 400 грн), Тернопільській області (13 100 грн), Волинській області (13 600 грн), Київській області (13 800 грн), Закарпатській області (14 100 грн) та у Чернівецькій області (14 200 грн).

Джерело.