facebook

Ні у Путіна, ні у його окупаційних військ немає нічого святого. Російські загарбники знищили одну з найвідоміших святинь України та Європи

Російська артилерія вдарила по святому місцю – Святогірській лаврі, яка знаходиться в Донецькій області. Безбожники завдали удару прямо в купол храму, через що лавру охопила найпотужніша пожежа.

Як повідомляє УП, на таку дичавілу подію відреагував президент України Володимир Зеленський.

Глава Української держави закликає організацію Об’єднаних Націй та ЮНЕСКО вигнати зі своїх лав Росію як державу-терориста, що знищує історичні пам’ятки та соціальну інфраструктуру в Україні.

“Окупанти точно знають, який об’єкт обстрілюють. Вони знають, що на території Святогірської лаври немає військових цілей. Знають, що там ховаються від бойових дій близько 300 мирян, у тому числі 60 дітей. Але все одно російська армія обстрілює лавру, як і весь Донбас, як і будь-яка інша територія і будь-який інший об’єкт України, до якого може дотягнутися, їм байдуже, що саме перетворювати на руїни.

31 травня Верховна Рада України звернулася до ЮНЕСКО з вимогою позбавити Росію членства в організації. Українська дипломатія працює над цим. Жодна держава, крім Росії, не знищувала в Європі стільки пам’ятників, культурних і соціальних об’єктів за весь час після Другої світової війни.

Кожна спалена Росією в Україні церква, кожна підірвана школа, кожен зруйнований Меморіал доводить, що Росії не місце в ЮНЕСКО. Про що можна говорити з державою-варваром, з державою-терористом? Про те, якими артилерійськими снарядами краще знищувати історичну спадщину?

Ми очікуємо логічної і справедливої відповіді від ООН і ЮНЕСКО. Це організація Об’єднаних націй і її статут не передбачає об’єднання з терористами. Ізоляція Росії повинна бути повною, вона повинна відповідати за свої злочини”, – заявив Зеленський.

1 червня російські снаряди розірвалися прямо в келіях ченців лаври. Четверо людей загинули, ще четверо – важко поранені. Святогірськ знаходиться під вогнем ще з травня.

Всіхсвятський скит побудований в 1912 році. Це один з кращих зразків успадкування дерев’яного храмового зодчества.

Джерело.