facebook

Триває повномасштабна воєнне вторгнення РФ в Україну: російські окупанти зазнають колосальних втрат, наші доблесні воїни дають гідну відсіч загарбникам і здійснюють контрнаступальні дії. Триває загальна мобілізація. Під час дії воєнного стану жінкам дозволено перетинати державний кордон України. Також експерти пояснили, коли призвати можуть і жінок.

Як інформує “НВ”, разом з тим, нині жінки можуть вступати до лав Збройних сил України винятково за згодою.

Жінки, які перебувають на військовому обліку за відповідними військово-обліковими спеціальностями можуть бути призвані у військові частини на військову службу, розповіла заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Про це вона повідомила після початку повномасштабної війни в Україні:

«Наразі такої необхідності немає, але в окремих випадках жінки можуть бути мобілізовані за найбільш дефіцитними для Збройних Сил України та інших складових сил оборони військовими спеціальностями, такими як: медичні, зв’язку, обчислювальної техніки, радіоелектроніки, водії автотракторних (гусеничних) засобів, водолази, механіки та монтажники авіаційних машин, картографії, топогеодезії, фотограмметрії, аерофотослужби, поліграфії, кінорадіомеханіки, харчової промисловості, фінансово-економічної діяльності.

Слід зауважити, що жодна жінка, без згоди, на військову службу під час мобілізації поки що не призвано”.

«Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на службу за найбільш дефіцитними для ЗСУ спеціальностями. Це, зокрема, медики, водолази, фахівці зі зв’язку, обчислювальній техніці, радіоелектроніці, картографії. Нині такої необхідності немає. Жодну жінку без згоди на військову службу не відправляли», — зазначив Ілля Божко, пресофіцер Дніпропетровського обласного центру комплектування та соціальної підтримки.

«Призов жінок на військову службу під час мобілізації можливий тільки за їх згодою. Законом України не передбачений обов’язковий призов жінок по мобілізації та і необхідності в цьому на даний час не має», — повідомив начальник Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олександр Тіщенко.

Загальна мобілізація в Україні триватиме до 23 серпня.

 

Джерело.