facebook

Вже з 1 червня в цій країні будуть скасовані пільги на проїзд, але залишаються деякі винятки

Українці, які знаходяться в Польщі або збираються відправитися в цю країну, повинні знати, що з 1 червня скасовано безкоштовний проїзд на залізничному транспорті, на платних автомобільних дорогах і в громадському транспорті. Про це повідомляє Укрінформ.

У деяких польських містах, включаючи Люблін і Вроцлав, безкоштовний проїзд у громадському транспорті для українців діятиме до кінця червня.

Зокрема, з 1 червня українці не зможуть скористатися безкоштовним проїздом на польській залізниці (PKP Intercity). Винятки стосуватимуться певних категорій українців, які подорожуватимуть до населених пунктів, розташованих поблизу кордону з Україною.

Йдеться про міста і вузлові станції Люблін, Холм, Грубешув, Дорогуськ Люблінського воєводства, а також Жешув, Пшемисль, Ярослав, Загуж Підкарпатського воєводства. Безкоштовним проїздом в ці міста зможуть скористатися жінки, діти до 18 років, а також чоловіки від 60 років або чоловіки з інвалідністю від 18 років.

За інформацією PKP Intercity, громадяни України можуть отримати безкоштовні квитки в напрямку вищевказаних місць в касах відповідних населених пунктів або у провідника в поїзді, якщо поїздка починається з цих місць. Безкоштовні місця для проїзду в зазначені райони можна придбати в касах будь-якої станції Польщі або у провідника в поїзді. Кожен громадянин України може отримати квиток на пряме сполучення з певним напрямком, а також на проїзд кількома поїздами.

Водночас Польський перевізник нагадує, що залізничні перевезення до Німеччини, Чехії, Словаччини, Австрії чи Угорщини за межі Польщі проходять за правилами, прийнятими іноземними залізницями.

Спеціальна гаряча лінія PKP Intercity українською мовою працює сім днів на тиждень з 8.00 до 20.00: +48 22 473 00 86 (вартість дзвінка відповідно до тарифу оператора), 800 033 022 (безкоштовна гаряча лінія для всіх внутрішніх операторів).

Всі автомобілі на українській реєстрації з 1 червня зобов’язані оплачувати проїзд на платних ділянках доріг на території Польщі.

Ці зміни не відносяться до автомобілів, що перевозять гуманітарну допомогу для України та громадян України.

Однак для безкоштовного проїзду по платних відрізках доріг організація або перевізник повинні заздалегідь, за 24 години, повідомити міністерство інфраструктури РП про проїзді автомобіля або колони транспортних засобів на електронну скриньку [email protected]. В електронному листі слід вказати наступні дані: назва організації, ПІБ контактної особи, e-mail, номер телефону контактної особи; кількість транспортних засобів; реєстраційні номери автомобілів; країни реєстрації автомобіля; маршрут руху транспортних засобів по території Польщі з особливим урахуванням відрізків автомагістралей A1, A2 і A4; дати проїзду автомобіля в обидва напрямки.

З 1 червня також скасовується безкоштовний проїзд для українців у громадському транспорті частини великих польських міст. Відповідні рішення приймаються депутатами. Зокрема, в середу скасовується безкоштовний проїзд для українців у містах Варшава, Краків, Катовіце, Лодзь і т.д. замість цього він діятиме до 30 Червня, наприклад, у Вроцлаві, Познані та Любліні.

За безкоштовний проїзд у громадському транспорті до Варшави загрожує штраф у розмірі 150-200 злотих (1,1-1,5 тис.грн).

Джерело.