facebook

У світі залишилося запасів пшениці приблизно на 10 тижнів, ситуація з продовольством важче, ніж у 2007 і 2008 роках.

Запасів пшениці в світі залишилося всього на 10 тижнів. Такі оцінки озвучивши експерт з продовольства, генеральний директор сільськогосподарської аналітичної компанії Gro Intelligence Сара Менкер на Раді Безпеки ООН в середу, 25 травня.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Матвей Володарский (@matveyvolodarskiy)

Вона зазначила, що вторгнення Росії в Україну, які спільно виробляють близько третини світової пшениці, “просто підлив масла в давно палаючий вогонь”.

“Криза, яку ми виявили задовго до пандемії коронавірусу, виявила крихкість наших ланцюжків поставок. Я говорю про це, щоб ви всі розуміли, що навіть якщо конфлікт завтра закінчиться, наша проблема продовольчої безпеки не зникне найближчим часом без узгоджених дій”, – сказала вона.

Сьогоднішні проблеми стосуються не тільки запасів пшениці, а й інших зернових, у тому числі кукурудзи. Зростання цін на основні сільськогосподарські культури в цьому році привело ще 400 мільйонів чоловік у всьому світі в зону “продовольчих ризиків”.

“У той час як доступ до добрив сильно обмежений, а посуха в регіонах, де вирощують пшеницю, є найекстремальнішою за останні 20 років”, – зазначила Менкер, додавши до факторів загострює продовольчу кризу заборону експорту пшениці з Індії.

За словами виконавчого директора Всесвітньої продовольчої програми Девіда Бізлі, “голод стукає в двері” 49 мільйонам людей в 43 країнах. Він нагадав, що супутницею голоду є політична дестабілізація.

“Ми вже спостерігаємо заворушення і протести, що відбуваються прямо зараз в Шрі-Ланці, Індонезії, Пакистані, Перу. І ці події-тільки провісники майбутнього”, – сказав він.

Нагадаємо, Кремль усвідомлено провокує соціальну кризу в країнах, що розвиваються, використовуючи перспективу голоду в якості політичної зброї. Для держав Африки Україна і РФ залишаються одними з найбільших постачальників пшениці і ячменю.

Зростання цін на пшеницю в Судані вже призвело до того, що хліб там подорожчав удвічі. Крім Судану і Афганістану, важкі часи очікують і уряд Єгипту, який є найбільшим світовим імпортером пшениці, і цілий ряд інших держав.

Джерело.