facebook

Йдеться і про крейду для класу, і про вікна у коридори школи, і про багато-багато іншого…

Випадки поборів в українських школах зустрічаються все частіше. Крім того, не меншає і ситуацій, коли батьків школярів змушують долучатися до проведення ремонту в навчальному закладі.

Втім, бути такого не повинно, заявив під час Всеукраїнського Форуму «Україна 30. Безпечна громада» освітній омбудсмен Сергій Горбачов. Це незаконно.

Звідки мають братися гроші на ремонт та інші потреби школи?
Під час форуму Сергій Горбачов звернувся до голів тергромад та управлінь освіти з проханням припинити збір коштів на потреби школи. Цим мають опікуватися зовсім не батьки:

– Шановні голови територіальних громад, управління освіти, давайте припиняти ганебну практику витягування грошей з батьківських кишень на те, що має фінансуватися коштом місцевого бюджету та освітньої субвенції, – заявив він.

Також омбудсмен додав, що не варто залучати батьків до самостійного проведення ремонтів у закладах освіти, адже це може бути небезпечно і цим зобов’язані займатися організації, які мають на це ліцензію.

Що робити батькам, якщо в школі таки вимагають гроші?

Якщо батьки стикаються з неправомірними вимогами здавати якісь зайві гроші, то мають звернутися до директора. Спершу. А далі – якщо ситуація не вирішується на рівні школи – до управління або департаменту освіти. Якщо ж і там реакції не буде – спокійно йдіть у поліцію і пишіть заяву про вимагання коштів.

До слова, якщо гроші збирає батьківський комітет, то батькам варто спілкуватися у школі виключно з адміністрацією та вчителем, оскільки рішення органів батьківського самоврядування не мають жодної юридичної сили і не є обов’язковим для виконання.

Наприклад: батьківський комітет вирішив закупити в клас штори, а батьки однієї дитини відмовилися здавати гроші. Це їхнє право і ніхто не може від них вимагати цих грошей, запевняють юристи.

Джерело.