facebook

Українська співачка Марія Бурмака, яка зараз перебуває у Польщі, на своїй сторінці у Facebook розповіла про реакцію поляків на оцінки українського журі на цьогорічному пісенному конкурсі “Євробаченні 2022”.

“Наздогін по “Євробаченню”. Хочу розкласти по поличках свої емоції. (…) Це просто мегаперемога Kalush. І не лиш музична, а це геополітична перемога України. І не треба ховати голову в пісок. Мистецтво має гуманістичну мету – робити людей людьми. З добрим серцем, із цінностями, з готовністю на вчинок та з антивоєнними настроями”, – зазначила співачка, передає інтернет-видання Гордон.

Бурмака описала почуття, які має Польща після того, як її учасник Ochman дістав від України низьку оцінку.

“Поляки дійсно образилися. Вірніше, їм було прикро, бо вони справді віддають українцям та Україні все серце. І навіть учора в костелі, попри те, що люди говорили про голосування України, священник із Перемишля говорив зворушливу проповідь, що війна триває і допомога потрібна щодня. І поляки його підтримали”, – написала вона.

На думку Бурмаки, правила оцінювання для професійного журі насправді заплутані.
“Місця в таблиці – це не бали. Так що поставити нульове місце, у принципі, неможливо. Що голосують 25 країн, члени журі ставлять якесь місце – від першого до 25-го, це плюсується – середнє арифметичне – це бал. Якщо загальна сума поставлених місць менше 50, то країна не входить у дванадцятку. І її бали не беруться в розрахунок, ніби дійсно як обнуляють і просто країну не називають. Я думаю, що у цих тонкощах, на жаль, не розібралося ні наше журі, ні польські глядачі, бо ніхто тут теж нічого не розуміє”, – пояснила вона.

Бурмака наголосила, що, якби вона була в журі від України, обов’язково дала б країнам-друзям високі місця.
“Коли йде війна – дружба і підтримка важливіші естетики” – зазначила співачка.

На її думку, журі могло обговорити питання оцінювання учасників від певних країн наперед, оскільки під час конкурсу переговори між ними заборонені.
“Я вчора виступала в католицькому костелі й мала пояснювати людям лице в лице і виправдовуватися за оцей нуль від журі! Лиш тому, що я українка! Давати інтерв’ю та пояснення, чому так, хоч я не маю до цього жодного відношення, і це було важко. Я вчора доклала всіх зусиль, щоб вибачитись у Варшаві за всіх перед усіма. Дуже сподіваюся, що вибачення були прийняті”,– зізналася вона.

Джерело.