facebook

Тисячі тонн зерна, крадені Росією з тимчасово окупованих північних регіонів України, везуть до Сирії. Про це свідчать супутникові фото американської компанії Maxar Technologies.

 

Російське торгове судно “Матрос Позиніч”, навантажене краденим українським зерном, зараз стоїть в сирійському порту Латакії.

Про це повідомляє CNN з посиланням на супутникові фотограції, зроблені Maxar Technologies.

Зазначається, 27 квітня корабель поставив якір біля берегів Криму та вимкнув транспондер. Наступного дня, судячи з із супутникових знімків, його бачили в порту Севастополя, головного порту Криму. З Севастополя, згідно з супутниковими знімками та даними стеження, “Матрос Позиніч” пройшов протокою Босфор і доплив до єгипетського порту Олександрія. За словами українських чиновників, у нього було завантажено майже 30 тис. тонн української пшениці. Єгипет був попереджений, що зерно вкрадено, і відправка була відхилена.

Тоді судно попрямувало до ліванської столиці Бейрута, там йому тоже відмовили. 5 травня корабель знову вимкнув транспондер. Супутникові знімки показують, що він попрямував до сирійського порту Латакії.

Як зазначають головний редактор видання морських новин Maritime Bulletin Михайло Войтенко, зерно можуть перевантажити на інше судно в Латакії, щоб замаскувати його походження.

Варто зазначити, що судно “Матрос Позиніч” є одним із трьох балкерів, зареєстрованих на компанію Crane Marine Contractor, що базується в Астрахані, Росія. Відомо, що компанія не перебуває під міжнародними санкціями.

Нагадаємо, що російські окупанти із Запорізької області везуть в Крим вантажівки з зерном і овочами і називають це “економічною співпрацею”.

 

Джерело.