facebook

Працівників освіти, які не зробили COVID-щеплення, відсторонятимуть від роботи вже з 8 листопада.
Педагогам, які не вакцинувались від коронавірусу та яких відсторонили від роботи без збереження заробітної плати, не нараховуватиметься стаж.

Про це розповів в.о. голови Державної служби України з питань праці Ігор Дегнера під час пресбрифінгу.

Всі стажі для обрахунку виплат, пов’язаних з тимчасовою втратою працездатності, питання, пов’язані з пенсійним забезпеченням, прив’язуються до того періоду роботи, за який сплачується Єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Він, відповідно, сплачується із заробітної плати, – пояснив Дегнера.

Він додав, що, відповідно до статті 3 Закону України «Про оплату праці», на період відсторонення від роботи основного працівника керівник закладу заробітна плата сплачується за фактично виконану роботу. Якщо людина фактично не виконує роботу, то у разі відсторонення нарахування заробітної плати не відбувається.

Відповідно, ті всі стажі, які прив’язані до сплати ЄСВ, також не враховують цей період, – наголосив Дегнера.

Крім того, у Фонді соціального страхування повідомили про те, що українцям, яких відсторонять від роботи за відмову від вакцинації проти коронавірусу, не надаватимуть допомогу за лікарняними листками.

Допомога з тимчасової втрати працездатності у цьому випадку не фінансується, оскільки, відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, покликана компенсувати заробіток застрахованої особи, втрачений нею за час лікування.

Тож у разі відсторонення від роботи без збереження заробітної плати працівника, який не дотримується вимог щодо обов’язкової вакцинації проти COVID-19, факт втрати заробітку через хворобу або травму у такий період відсутній.

Джерело.