facebook

Від початку широкомаштабного вторгнення в Україну військ рф звучали у різному форматі погрози використання зброї масового ураження. Окупанти своїми злочиними діями вже порушили закони людяності і тому використання ядерної зброї дехто сприймає можливим. У Центрі протидії дезінформації при РНБО України відповіли на питання тижня: чи справді є люди, які натискають ядерну «кнопку»? Яка різниця між тактичною та стратегічною ядерною зброєю? Чого чекати Україні?

«Ядерна тріада», «ракети судного дня», «зброя взаємного знищення» — це міжконтинентальні балістичні ракети, стратегічні морські сили, що базуються на підводних човнах, і стратегічні бомбардувальники Ту-95 і Ту-160, що можуть застосовувати ракети повітряного базування.

Ця зброя є в росії, оскільки дісталася у спадок від СРСР для «захисту» від США.

Але використання зазначеної зброї по Україні малоймовірна!Чому?

Умовно, між Києвом і москвою лише 750 кілометрів, тому завдання такого удару по Україні створить загрозу й росії.

Тому коли йдеться про можливий ядерний удар по Україні, то здебільшого передбачається тактична ядерна зброя, що є на озброєнні рф.

Що це означає?

В рф існує доктрина із застосування тактичної ядерної зброї проти країн НАТО в Європі. І ось саме її теоретично може застосувати росія.

Доктрина зобов’язує:

Завдати першого «демонстраційного» удару по безлюдній території. Він може бути без жодного воєнного сенсу.

Потім – очікування від противника капітуляції. Якщо ж ніхто не здається, то завдають другого удару — по селищу чи смт, але де є скупчення військ, інфраструктурні об’єкти. Тобто вже з завданням шкоди, але без ударів по великих містах.

І третій – це вже удар на ураження, тобто фактично початок повномасштабної війни з використанням ядерних боєголовок.

Про узгодження запуску тактичної ядерної зброї, про певних «наближених» до путіна людей із «кнопкою» — це міф.

Технічно немає кнопки десь у москві, що дублює кнопку на кожному кораблі.

Але застосування ядерної зброї передбачається лише під час воєнного стану, а в росії, як ми знаємо, триває «спецоперація» і вона захищає цивільне населення.

Що може завадити можливому ядерному плану путіна?

Спротив армії та людей. Якщо буде розуміння, що ні за яких умов Україна не допустить росію до управління країною, тим меншою стає ймовірність того, що рф застосує тактичну ядерну зброю. Тоді навіть показовий перший удар позбавляється сенсу.

Також не варто забувати про варіант того, що ракету можна збити в польоті, при цьому ядерна боєголівка вже не спрацює. Але так, на місці падіння доведеться проводити дезактивацію.

Через це при домовленостях постачання техніки від країн-партнерів завжди йдеться про системи ППО, що нам особливо потрібні.

Яка реакція Заходу?

30 квітня 2022 заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд повідомила, що Штати та їх союзники попереджають путіна, що у разі застосування ядерної зброї проти України росія вже ніколи не оговтається від наслідків.

А «добро» на ленд-ліз доводить лише те, що США та країни ЄС вірять в перемогу України.

Те саме радимо робити кожному та довіряти лише офіційним джерелам!

Джерело.