facebook

Російське керівництво не знає, як закінчити війну проти України за допомогою переговорів, але водночас не втративши рейтинг російського диктатора Володимира Путіна.

Про це повідомляє “Медуза” із посиланням на джерела у владі. За їхніми словами, політтехнологи у Кремлі вважають, що з пропагандою вони “переборщили”, а більшість громадян сприймають військове вторгнення як реальну “боротьбу з нацистами”.

“При цьому жодних достовірних незалежних даних, що підтверджують гіпотезу про “войовничу більшість” росіян, немає. Багато вчених підкреслюють: в умовах пропаганди, цензури та репресій такі дослідження навряд чи відображають реальність”, – пише Медуза.

З цієї причини у Кремлі бояться “можливого невдоволення” переговорами та відступом окупаційних військ. За оцінкою влади, це нібито може вилитися навіть у вуличні протести. Таку гіпотезу співрозмовники видання пояснили тим, що пропаганда переборщила з нагнітанням теми нацизму в Україні. “Це надто сильні тригери”, – відзначають вони.

“При цьому публічно співробітники АП підтримують цю риторику, оскільки вважають, що з громадською думкою “сперечатися пізно” – а воювати все одно доведеться до якогось результату, який можна оголосити “перемогою”, – йдеться у матеріалі.

Водночас два політтехнологи (один із них раніше співпрацював із Кремлем, другий це робить досі) сумніваються в адекватності таких побоювань. Вони впевнені: якщо приглушити пропаганду, то жодних протестів не буде, а люди просто повернуться до особистих проблем.

“Опиратися на якусь соціологію зараз дивно. Люди, швидше, пасивні, вони можуть бути не проти війни, але й не за неї. У Москві на машинах середнього класу букв Z щось не помітно. Респонденти висловлюються за інерцією. Але це не войовнича підтримка. Самі воювати ці люди не готові”, –коментує один із них.

Джерело.