facebook

20-річного студента Маріупольського державного університету азербайджанця Гусейна Абдулаєва 17 березня під час евакуації було взято в полон російськими військовими. 12 квітня хлопця було звільнено завдяки переговорам. Студент Маріупольського вишу розповів, які жахіття йому довелось пережити, будучи у полоні.

Цитати з інтерв’ю Абдулаєва Media.Az наводить на своїй строінці в Facebook.
Гусейн розповів, що у полоні провів 25 днів.
“Вони мене посадили та зав’язали руки. Стали ставити запитання, спочатку чинили моральний тиск, намагаючись змусити мене зізнатися, що я солдат полку “Азова”. Я наполягав, що я студент. Вони стали мені загрожувати, що якщо я не хочу говорити по-доброму, то буде погано. Вони приєднали апарат до пальців моїх ніг і почали пускати болючі розряди струмом. Вони хотіли, щоб я зізнався у тому, що я військовий. Але мені не було чого сказати, я їм не брехав, адже я просто студент…”, – зазначає Гусейн Абдулаєв.

Хлопець розповідає, що застосовували тортури до нього кожного дня.
“21 березня я мав день народження і мене весь день катували. Катування призупинили лише за 5-6 днів до того, як було досягнуто домовленості і мене відпустили. Більше не пускали розряди струму, але продовжували бити… Як правило, били по 10-15 людей одразу. Але це не найстрашніше, електричного струму я боявся більше. Як правило, тортури струмом тривали 20-30 хвилин, а били протягом години. Катування повторювалися три рази на день. Бувало, що я непритомнів, на мене виливали холодну воду і продовжували знущатися далі”, – розповідає хлопець.

Гусейн розповів, що із у камері було зе кілька людей, зокрема Сергій Назаров – майор ДСНС Маріуполя, Едуард Кростов – працівник одного із заводів, Олексій Лустов – волонтер. І з ними російські окупанти поводились куди гірше ніж самим Гусейном.
“Над ними знущалися ще гірше. Особливо над волонтером. Через те, що хлопець мав татуювання на нозі, вони його побили так, що нога сильно опухла. Він мав проблеми з серцем, почався напад, я намагався йому допомогти, після чого мене побили ще сильніше. Як правило, вони не били по обличчю, але чомусь на Едіка Кростова це не поширювалося. Коли ми побачили, на ньому не було живого місця. А через тіло Сергія Назарова постійно пропускали струм та знімали на відео”, – розповідає хлопець.

Скоро хлопець планує повернутись в Азербайджан, де планує продовжити навчання.
“Я бажаю, щоб Україна виграла війну. Якщо це станеться, я повернуся і продовжу своє навчання в Маріуполі”, – підсумував Гусейн.

Джерело.