facebook

Розповідаємо, які освітні можливості мають на сьогодні українські діти

Повномасштабне вторгнення рашандії, яке розпочалося 24 лютого, спершу взагалі скасувало освіту. Після запровадження в Україні воєнного стану Міносвіти відправило усі навчальні заклади на двотижневі канікули.

А вже 7 березня очільник МОН Сергій Шкарлет випустив звернення із закликом відновлювати освітній процес там, де ситуація спокійніша:

У цих галузях ми маємо забезпечити право кожного учасника освітнього процесу на гідну освіту, — заявив тоді міністр.

Школам міністерство рекомендує обирати один із варіантів, залежно від ситуації: або призупинити освітній процес, або організувати дистанційний формат навчання, погодивши це з військовими та цивільними адміністраціями певних населених пунктів.

Також Шкарлет повідомив, що дитсадки можуть не працювати через постійні сигнали повітряної тривоги.

Через вкрай складну обстановку вже 8 березня міністр оголосив, що ДПА та ЗНО, а також вступні іспити — цьогоріч скасовуються (пізніше з’ясувалося, що зовнішнє незалежне оцінювання у 2022 році таки буде, але в іншому форматі).

Школи в Україні до навчання не готові

Ні на сході, ні на заході України школи не готові відновлювати навчальний процес. У лівобережній частині країни це вкрай небезпечно, оскільки ворожа армія часто бомбардує та обстрілює навчальні заклади і житлову забудову.

Як повідомляв на початку березня Михайло Подоляк, радник голови ОПУ, підрозділи рф-ії пошкодили чи знищили понад 200 шкіл. У такій ситуації освітній процес неможливий.

У своєму зверненні Сергій Шкарлет рекомендував відправляти дітей до місцевих шкіл тим сім’ям, які поїхали з дому та зараз перебувають на заході України.

Для цього одному з батьків необхідно подати заяву до школи — на очну, індивідуальну, екстернатну чи змішану форму навчання.

Проте школи на заході країни теж не зможуть відновити навчання найближчим часом – через великий потік переселенців, яким навчальні заклади часто надають притулок у своїх стінах.

Онлайн як єдиний вихід
Найреалістичнішим виходом у цій ситуації є онлайн-навчання, зокрема у тих областях, де спокійніше.

Джерело.