facebook

Вивезення дитини за кордон пов’язане з деякими юридичними процедурами. Стороння людина, яка не пов’язана з дитиною родинними зв’язками, може вивезти її за кордон лише маючи на руках відповідний документ.

При вивезенні дитини за кордон її повинні супроводжувати або хтось із батьків, або бабуся чи дідусь, або людина, яка уповноважена рідними на вивезення неповнолітнього члена їхньої сім’ї.

Про це розповіли у Telegram-каналі порталу державних послуг “Дія”.

“Дитину можуть супроводжувати: мати, батько, бабуся або дідусь, повнолітні брати або сестри, мачуха або вітчим або людина, яку для цього уповноважили батьки”, – йдеться у Telegram-каналі сервісу.

Якщо дитину вивозять за кордон не батьки і не бабусі з дідусями, а якісь інші родичі, то у них при собі має бути або свідоцтво про народження дитини, або свідоцтво про шлюб, чи будь-який інший документ, який підтверджує спорідненість дитини з тими, хто його супроводжує.

Якщо ж при вивезенні дитини за кордон її супроводжує не родич, а інша уповноважена особа, то їй потрібно мати при собі згоду когось із батьків на перетин кордону зі своїм спадкоємцем. Причому ця згода має бути нотаріально завірена в органах опіки та піклування місцевого самоврядування.

Отже, дорослим, перш ніж вирушати за кордон із дитиною до 16 років, слід поклопотатися, щоб усі потрібні документи були наявні.

Втім, у воєнний час можуть скластися обставини, що в якийсь момент буде не до оформлення документів на виїзд. Тому деякі країни можуть дозволити в’їзд із дитиною на свою територію навіть без відповідних супровідних документів.

Джерело.