facebook

Захищаючи Україну від російських окупантів, у повітряному бою загинув один з найкращих льотчиків-винищувачів у світі – полковник Олександр Оксанченко. Загинув як герой – відволікаючи на себе ворожу авіацію. Президент України Володимир Зеленський нагородив полковника Оксанченка званням Героя України.

“Полковник Олександр Оксанченко, віднині Герой України, загинув у повітряному бою, відволікаючи на себе ворожу авіацію. У 2018 році я дуже поспішала зробили в музеї бригади стенд, присвячений цьому великому і талановитому льотчику. Шкода, що Героя України він не отримав за життя, адже був вартий цього… Він для мене – назавжди Герой. Назавжди живий”, – написала у своєму Facebook захисниця України Лана Борисова.

Трагічна звістка про загибель легендарного пілота з’явилася й у телеграм-каналі Оперативний ЗСУ.

“Полковник Олександр Оксанченко – українець, який став найкращим льотчиком-винищувачем у світі, отримав звання Героя України посмертно (УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №78/2022)”, – зазначено в повідомленні.

На рахунку унікального пілота – понад 2 тисячі льотних годин та найскладніші елементи вищого пілотажу, які він виконував віртуозно.

Про талановитого українського пілота світ дізнався після його тріумфальних польотів на престижних авіашоу – SIAF, The Royal International Air Tattoo, International Airshow-2017, Czech International Air Fest.

“Його почерк та стиль виконання фігур вищого пілотажу тепер знає весь світ. Полковника Олександра Оксанченка заслужено вважають одним з найкращих серед льотчиків-пілотажників бойових літаків. Про це говорять як відгуки закордонних і вітчизняних колег та експертів, так і численні нагороди. Слава Україні та її ГЕРОЯМ!” – написали автори каналу.

Полковник Оксанченко віддав життя, відбиваючи наступ російської орди, що суне в Україну, сіючи кров, смерть та горе. Українці ніколи не забудуть його подвигу. А держава – вшанувала його найвищою відзнакою України: Золотою Зіркою Героя – посмертно.

28 лютого президент України посмертно присвоїв звання Героя України 6 мужнім українським воїнам:

  • підполковнику Едуарду Вагоровському – загинув, коли виводив нашу авіацію з-під ракетного удару і дав можливість іншим піднятися в повітря;
  • майору Дмитру Коломійцю – рятуючи побратимів, відвернув на себе вогонь ворожої авіації та був збитий літаком ворога
  • підполковнику Геннадію Матуляку – у Гостомелі знищив скупчення техніки ворога;
  • лейтенанту Віталію Мовчану – він у повітряному бою знищив два літальні апарати;
  • полковнику Олександру Оксанченку – загинув у повітряному бою, коли відволікав на себе ворожу авіацію;
  • старшому лейтенанту В’ячеславу Радіонову – завдяки йому повний склад літаків бригади піднявся в повітря у Василькові, що врятувало наших воїнів від ракетного удару.
  • старший лейтенант Андрій Герус – над Кропивницьким збив ворожий Іл-76, не допустивши висадки російського десанту;
  • бригадний генерал Дмитро Красильников – командир оперативно-тактичного угруповання “Північ”, який дві доби відбивався від безперервного штурму, врятував людей та техніку та не пустив ворога на Харків із Луганської області;
  • підполковник Андрій Круглов – відвів підрозділ ЗРК “Бук” з-під ударів ворога та особисто знищив два російські вертольоти та один літак;
  • полковник Олександр Мостовой – під Васильковом збив російський Іл-76, два вертольоти Мі-24 і не допустив висадки десанту;
  • генерал-лейтенант Юрій Содоль – у боях за Волноваху вивів наших воїнів з оточення, організував успішний контрнаступ, ефективно обороняє Маріуполь;
  • полковник медичної служби Едуард Хорошун – особисто організував оборону військово-медичного центру в оточенні та проводив евакуацію поранених.

Ці незламні українці – лишаються у строю. І продовжать успішно очищувати рідну землю від окупантів. Тепер – і за себе, і за побратимів, що загинули за Україну.

Джерело.