facebook

Вранці четверга, 24 лютого, мешканці української столиці Києва прокинулися від звуків гучних вибухів, які пролунали орієнтовно в районі Троєщини. Про вибухи також повідомляли люди в Одесі, Харкові та інших містах країни.

Путін пішов війною на Україну: кордон з РФ накрили 'Градами', в містах прогриміли вибухи. Фото і відео (оновлюється)

За ними було чути звуки сирен аварійних служб. Зауважимо, що події розгорнулися близько 05:00 – одразу після того, як глава країни-агресора РФ оголосив про початок спеціальної військової операції на Донбасі.

Путін пішов війною на Україну: кордон з РФ накрили "Градами", в містах прогриміли вибухи. Фото і відео (оновлюється)

OBOZREVATEL слідкує за тим, що відбувається в країні

07:45 – У Черкаській області оголосили про евакуацію. У регіоні атаки зазнала

❗️❗️ЧЕРКАСЬКИЙ РАЙОН: військова частина в Дубіївці зазнала атаки.

Оголошуємо евакуацію населення в радіусі 16 км – щойно ухвалили це рішення на оперативному штабі.

Зараз організовуємо автобуси. У кого є власний транспорт – скористайтеся ним і прямуйте в безпечне місце!

07:38 – У Генштабі також виступили із зявою:

“Сьогодні, 24 лютого, о 5.00 збройні сили Російської Федерації розпочали інтенсивні обстріли наших підрозділів на сході, а також нанесли ракетно-бомбові удари по аеродромах в Борисполі, Озерному, Кульбакіному, Чугуєві, Краматорську, Чорнобаївці, а також по військових об’єктах Збройних Сил України. Водночас, агресор розпочав артилерійські обстріли території та населених пунктів України вздовж державного кордону.

Повітряні Сили Збройних Сил України відбивають повітряний напад загарбника. Сили оборони держави перебувають у повній бойовій готовності, зайняли та утримують оборонні позиції. Ситуація контрольована.

Інформація щодо десантування російських військ в Одесі не відповідає дійсності.

Разом переможемо!”.

Пост Генштабу

07:31 – ДСНС повідомила, що держкордон України піддався атаці російських військ з боку РФ та Білорусі.

“Близько 5.00 державний кордон України на ділянці з Російською Федерацією та Республікою Білорусь піддався атаці з боку російських військ, що підтримуються Білоруссю. Атаки на прикордонні підрозділи, прикордонні наряди та пункти пропуску відбуваються з застосуванням артилерії, важкої техніки та стрілецької зброї. Це відбувається в межах Луганської, Сумської, Харківської, Чернігівської та Житомирської областей.

Крім того, атака відбувається з ТОТ АР Крим. Також фіксується робота диверсійно-розвідувальних груп противника.

В залежності від ситуацій на ділянках кордону прикордонники разом зі Збройними Силами України та Національною гвардією України ведуть вогонь по ворогу.

Інформація про поранення серед військових уточнюється.

Путін пішов війною на Україну: кордон з РФ накрили "Градами", в містах прогриміли вибухи. Фото і відео (оновлюється)

05:10 – У Києві було чути щонайменше три вибухи. Також вибухи чути у Харкові та Одесі.

05:17 – Також вибухи чутно у Бердянську. Там розташована військова база.

05:25 – У мережі з’явилось відео вибухів у Харкові.

05:31 – У Маріуполі нібито чути вибухи. Опубліковано відео, що обстріл ведеться з “Градів”.

05:47 – Військовий кореспондент Андрій Цаплієнко повідомляє, що “Гради” б’ють уздовж усього кордону – від Луганська до Житомира. Таку інформацію повідомили ЗМІ з посиланням на джерело в прикордонній службі.

05:58 – Є повідомлення, що удари завдаються по військових складах та військових базах.

06:00 – Повідомляють про вибухи у Новій Каховці на Херсонщині.

06:01 – Мер Борисполя Володимир Борисенко заявив, що вибухи в районі аеропорту Бориспіль, які чути рано вранці, були здійснені українськими ППО з невідомих безпілотних апаратів. Ймовірно, це російські БПЛА.

06:03 – Інформації про пошкодження цивільних об’єктів у Харкові станом на 5:50 ранку немає. Людям потрібно збирати найнеобхідніші речі та йти у найближче укриття, заявив директор департаменту цивільного захисту Харківської облдержадміністрації Іван Сокол.

06:11 – Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Путін розпочав повномасштабну війну проти України. “Продовжуються удари по мирних українських містах. Україна захищатиметься і переможе. Світ має зупинити Путіна”.

Пост Кулеби

06:16 – Радник глави МВС Антон Геращенко оприлюднив хроніку нападу на Україну:

04.35 напад на п/н впс “В.Писарівка” зі стор. РФ

05:00 з ППр “Чертково” (РФ) обстріл ППр “Мілове”

05:05 впс “Н.Слобода” обстріл ГРАДами з боку РФ

05:05 напад на п/н в ППр “Гоптівка”

05:15 обстріл аеродрому “Краматорськ”

05:20 впс “Веселе”, “Вовчанськ”, “Дергачі” – артилер. обстріл зі стор. РФ

05:13 обстріл мППр “Грабовське” впс “Краснопілля”

05:23 ППр “Бачівськ” заходить бронетехніка

05:25 м. Дніпро – 2 вибухи на злітній смузі

05:30 впс “Тополі” обстріл з ГРАДів з боку РФ

05:30 впс “Золочів” міномет. обстріл з боку РФ

Пост Геращенка

06:21 – ЗМІ повідомили, що персонал аеропорту “Бориспіль” евакуювали. Там було чутно вибухи.

06:48 – У російському міноборони заявили, що “високоточними засобами поразки виводяться з ладу військова інфраструктура, об’єкти ППО, військові аеродроми, авіація Збройних сил України”. Також там сказали, що “цивільному населенню нібито нічого не загрожує”.

06:57 – Президент України Володимир Зеленський скликав термінове засідання Ради національної безпеки та оборони. Також заявив про запровадження воєнного стану в країні.

07:04 – Виступив із заявою міністр оборони України Олексій Резніков.

“Дорогі Українці! Ворог почав інтенсивні обстріли наших підпозділів на сході, а також центрів військового управління і аеродромів в інших регіонах. Українська армія тримає оборону і дає відсіч російським військам. Наші військові роблять усе, аби захистити вас і не дати агресору шансу на прорив. Сьогодні я вчергове звертаюся до вас: зберігайте спокій! За можливості залишайтеся вдома. Ситуація контрольована, але нашій армії зараз як ніколи треба ваша підтримка. Ваш спокій і впевненість у Збройних силах України наразі найкраща допомога! Ми оперативно інформуватимемо про ситуацію. Слава Україні!” – написав глава ведомства.

Пост Резнікова

07:09 – Цаплієнко уточнив інформацію на 6:05 по Одесі:

В Одесі відбулася серія вибухів – в основному для деморалізації ЗСУ, правоохоронців та населення.

Усі військові частини піднято тривожно і виступають на оборону об’єктів регіону.

У місті працюють посилені підрозділи поліції.

07:16 – За непідтвердженими даними, стався прорив трьох танків у районі Богданівки. Також тривають масовані обстріли з “Градів” та артилерії вздовж усієї лінії розмежування.

07:19 – “Укрзалізниця” заявила, що всі поїзди до та зі столиці, а також поїзди західного напрямку курсують і продовжать відправлятися за графіком.

Також поїзди східного напрямку продовжують рух на безпечній швидкості, але можливі сповільнення та зупинки з міркувань безпеки біля станцій, що обладнані укриттями.

07:24 – Мер Києва Віталій Кличко закликав усіх мешканців міста, які задіяні в роботі критичної інфраструктури та життєзабезпечення міста, залишатися вдома.

“Тримайте напоготові “тривожну валізку”, документи та необхідний мінімум речей, щоб у разі потреби дістатися до укриття”, – написав він.

Також Кличко закликав не піддаватися паніці.

07:29 – У районі аеропорту Івано-Франківська пролунали сильні вибухи, пишуть ЗМІ. На місце виїхали працівники ДСНС. Також у місті звучить сирена.

Новина доповнюється…

Джерело.