facebook

Українці, які наразі не мають роботи, продовжують пошуки відповідної зайнятості, аби бути спроможними забезпечити своє життя. Часто пропозиції роботодавців і запити безробітних можуть не збігатися.

Ще перед кінцем минулого року за повідомленнями Державної служби статистики у річному обчисленні зарплата зросла на 11,9%. Середня номінальна заробітна на підприємстві для працівника склала 17 453 грн. Іноді на таку зарплатню можна було претендувати навіть без попереднього досвіду роботи. Також в Україні плануються радикальні зміни з метою виведення заробітних плат із “тіні”.

Як інформує “Апостроф”, у податковому комітеті Верховної Ради планують подати законопроєкт, що передбачає об’єднання податків на доходи громадян (податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), військового збору та єдиного соціального внеску (ЕСВ)) в один. відповідну ініціативу прокоментував експерт аналітичного центру CASE Україна Володимир Дубровський.

Як пояснюють у профільному комітеті, це дозволить дещо мінімізувати податкове навантаження на заробітну плату. зараз воно становить 41,5% (18% – ПДФО, 1,5% – військовий збір та 22% – ЄСВ). Планують, що об’єднаний податок упродовж першого року після введення становив би 30% від доходів, а далі б знижувався на 1% щорічно, доки не досягнув 25%.

“Звичайно, є підприємства, які будуть намагатися платити зарплату “в конвертах” до останньої можливості, – говорить експерт. – Наприклад, у будівельній галузі, де спостерігається високий рівень виробничого травматизму. Тож роботодавці таким чином уникають не лише оподаткування, але й відповідальності за порушення правил безпеки праці. Проте в багатьох інших сферах підприємці принаймні задумаються про перехід на “білі” зарплати”, – зазначив спеціаліст.

За словами Дубровського, виведення готівки для виплати зарплатні також має свою ціну. Вона становить 12-15%.

“Якщо легальний спосіб буде дешевшати, для багатьох підприємств це може стати поштовхом до того, щоб остаточно відмовитися від готівки і виплачувати співробітникам легальну зарплату”, – резюмував експерт.

Джерело.