facebook

Для цього треба розірвати контракт з оператором ГРМ

Вартість послуги з доставки газу виключена із загального рахунку за газ та виставляється окремим платежем вже протягом двох років. Але досі є випадки, коли такі квитанції надходять людям, які взагалі газом не користуються.

Про це повідомляє ГазПравда.

Як не платити за цю послугу?
Експерти пояснили, що транспортування газу оплачувалось завжди, просто раніше ця сума була включена у вартість одного кубічного метру газу.

Як зазначається, нарахування за доставку – це не оплата “за трубу”, а оплата обслуговування газової інфраструктури, що підведена до домогосподарства. Саме тому часто споживачі стикаються з тим, що доставку газу нараховують навіть тим, хто фізично не отримує газ. Адже можливість підключити газопостачання назад зберігається.

“Якщо споживач не користується газом, але не хоче розривати договір на розподіл газу (щоб потім не сплачувати за його повторне підключення), йому доведеться сплачувати мінімальну суму за розподіл газу, яка відповідає групі споживання споживача газу. Група споживання визначається на момент укладання договору (залежно від підключених газових пристроїв: газова плита, газовий котел, водонагрівач) та прописується в договорі на розподіл газу”, – зазначила начальник Центру правової підтримки споживачів газу ГазПравди Юлія Чеберяк.

Тому від послуги можна відмовитися та не платити за неї. Щоб не платити, потрібно звернутися в облгаз та розірвати договір про розподіл.

Якщо знову виникне потреба користуватися газом, потрібно буде просто знову укладати договір та платити за підключення. Якщо заборгованість уже виникла (до розірвання договору на розподіл газу), то її, швидше за все, доведеться оплатити.

Як правильно оформити розірвання договору?
Крок 1. Переконайтеся, що газопостачання до оселі дійсно припинено офіційно. Якщо все задокументовано в правильному порядку, у вас має бути Акт про припинення газопостачання;

Крок 2. Зверніться до Оператора ГРМ (можна письмово поштою або електронною поштою) з вимогою розірвати договір про розподіл газу. До своєї заявки додайте копію Акту про припинення газопостачання.

Крок 3. Якщо газопостачання до оселі офіційно не припинено, але споживач не користується газом та не планує це робити найближчим часом, такому споживачеві слід звернутись до Оператора ГРМ із офіційною заявою про припинення розподілу (газопостачання) газу з розірванням договору про розподіл газу.

Крок 4. Після розірвання договору про розподіл газу між споживачем газу та Оператором ГРМ, а також після повного взаєморозрахунку між сторонами договору, відповідно до умов договору, Оператор ГРМ більше не має права виставляти рахунки за послугу розподілу газу споживачеві.

Якщо після відключення газу та розірвання договору на розподіл газу споживачеві продовжують надходити рахунки на оплату послуги розподілу газу, або якщо Оператор ГРМ відмовляється розірвати договір, таким споживачам слід звертатись із скаргою до НКРЕКП.

 

Джерело.